masina de facut paine 1

Voua va place cum arata painile din imagine? Mie una, nu…Si sunt sigura ca nici la gust nu se compara cu o paine facuta „de mana” 🙂 Iata de ce NU mi-as cumpara o masina de paine si nici nu m-as da in vant sa mananc o paine facuta la masina:

1. Framantatul painii are un dichis. De ce? Pentru ca glutenul pe care il contine faina se transforma in prezenta apei in niste fibre elastice. Aici intervine framantatul care „tese” aceste fibre astfel incat painea sa aiba rezistenta in coaja (coaja crocanta) si miez moale „cu bule”, cum zice socrul meu. Daca va uitati in sectiune la feliile din poza o sa vedeti ca sunt extrem de omogene si anoste in sectiune, iar coaja e subtire. Niciodata nu o sa aiba zgomotul acela caracteristic unei paini bune atunci cand o presezi putin.

2. Prea putin framantat va avea ca rezultat o paine care nu se sustine singura si se revarsa odata pusa in forma. Prea mult framantat, in special fara o tehnica (asa cum face masina, care probabil are un sistem gen malaxor) va avea drept rezultat o paine „ciungoasa”. Ati comparat vreodata clatite facute cu mixerul si clatite batute usor cu un tel? Daca nu, va zic eu: alea facute cu mixerul pana cand se „omogenizeaza” extra bine, sunt „gumoase”, ca si cum ar avea adaos de guma arabica. Asa e glutenul pe care il innebunesti invartindu-l. Vrem asta de la o paine? Nuuuuu.Vrem un gluten „domesticit”, dar tratat cu respect.

3. Foma de teflon in care e coapta painea nu e sanatoasa. Teflonul nu e sanatos. Cele mai multe masini de facut paine au forma de teflon.

4. Exersarea va va ajuta sa faceti o paine extrem de repede Aceasta operatiune va intra pe negandite in rutina saptamanala. Nu se compara aluatul framantat de mana (repet, sunt o serie de tehnici, unele nu foarte complicate) cu cel framantat la masina, dupa parerea mea ca structura si gust al painii finale.

5. Sa faceti o paine e o ocazie sa faceti si altceva decat butonare la calculator sau condus masina sau alte milioane de lucruri care nu neaparat va relaxeaza. Asta e un timp de stat cu painea si cu gandurile voastre. Emotia pe care o veti simti cand cei dragi ai vostri sunt hraniti cu aceasta paine nu se poate descrie, iar bucuria pe care o veti avea cand va vor spune ca nu mai vor paine cumparata de la magazin ci vor paine facuta in casa, va va insenina ziua.

Incercati..!

PS Prietena mea G are masina de paine. Poate comenteaza ea ceva ca sa ne lamureasca daca perspectiva mea usor sentimentalista este intru totul adevarata.

sursa  foto: bestbreadmaker.net

1 comment on “Masina de facut paine…da sau ba?”

  1. Să faci pâine frământată şi dospită şi coaptă de la un cap la altul e o emoţie ce nu se poate pune în cuvinte. Clar, coaja crocantă şi „găurile” pufoase din interior nu pot fi obţinute cu maşina de pâine. Cu toate astea, maşina este de ajutor când eşti pe fugă sau ai de frământat aluatul pentru cozonac, de exemplu. Sau pentru pizza. Sau pentru pâine, prima fază de frământat şi dospit, apoi modelat cu mâinile şi coaptă în cuptor. E o ustensilă pe care o scot din debara o dată pe săptamănă, pentru că altfel mi-ar ocupa jumătate din blatul de lucru din bucătărie:-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *