nuci sapun

Am incercat nucile de sapun (sapindus mukorosii). Pe englezeste soap nuts, soap shells.

Cunoasteti traseul? nasti-realizezi ca dai pe pielea copilului cu chimicale-te oripilezi-incerci creme bio-incerci sapunuri bio-incerci detergenti bio-incerci mancare bio-ramai fara bani si esti vlaguita-incerci sa faci sapun in casa-inceri sa faci iaurt in casa-incerci sa faci paine in casa-adormi in parc cu capul pe tobogan… Ma aflam undeva la inceputuri pe aceasta traiectorie si incercam sa elimin posibilele amentinari la adresa sanatatii bebelusului….nebagate in seama pana atunci.

Ajunsesem la etapa cu detergentii. Am luat detergenti bio, scumpi, comandati pe net. As zice ca aveau o eficienta medie. Nu va luati dupa textele laudative. Ati vazut negustor sa nu isi laude marfa? Poate, dar doar daca e bipolar. Nu eram fericita, erau scumpi, hainele ieseau „caciorate”, cum zicea bunica mea. Adicatelea „ca cioara”. Ai un bebelus, in motezi, il cremuiesti si ii pui o haina cu pata de mar/morcov de o culoare dubioasa. Si te scuzi la fiecare ochi de vultur care scruteaza nuanta de balta ca e detergent ecologic, ca nu are inalbitor, ca e mai bine pentru copil. Patat, dar fericit!

In cautarile mele, dadui peste nucile de sapun. Elogii, peste elogii. Drept care m-am infiintat la magazinul cu nuci si alte optiuni sanatoase coplesitor de scumpe. Am cumparat punga si am inceput exeperimentele. Am spalat cu nucile conform indicatiilor, am dublat cantitatea de nuci, am crescut temperatura….Am facut un fel de fiertura de nuci, care a umplu toata casa cu miros de caine ud. Am incercat totul, doar ca sa ajung si eu la fel de „multumita” precum cucoanele ca dadeau marturii pozitive despre eficienta nucilor de sapun. Nu am reusit decat sa ajung mai frustrata decat eram la inceputul demersurilor.

Am luat iar la puricat marturiile. Si am dat in sfarsit peste una adevarata. Ce zicea ea: ” am spalat cu nucile. Sunt grozave. Rufele ies impecabile. Pun 4 nuci si o lingura de soda la o spalare!”. Foarte, foarte lesinator de haios! Deci femeia zice nucile sunt bune, dar ea de fapt spala cu soda. Asa poti sa zici ca masina merge cu aer, dar ii mai bag din cand in cand benzina. Dar, aerul e excelent. Si nici nu costa!

Deci, nucile de sapun nu spala mai bine decat ar spala niste coji deshidratate de mere sau o radacina de pastarnac bagata in masina de spalat, evident intr-un saculet special. Dar, nu uitati, in oricare din cazuri sa adaugati niste soda sau niste detergent! Dar si merele si pastarnacul, curata grozav! De fapt, ma gandesc sa fac o afacere cu coji de mere deshidratate si maruntite pentru spalat eco.

Am incercat fiertura de nuci pe post de detergent de vase. Daca e vorba de pahare si vesela fara grasimi, este bunicica. Nu face o spuma ca a marii, dar curata. La grasimi nu functioneaza. Ceea ce pot sa va zic, cu mana pe inima, este ca mainile mele s-au facut frumoase, frumoase, fara urma de crapaturi dupa vreo saptamana-doua de spalat vasele cu „ceaiul de nuci”. Nu stiu daca saponinele din nuci au efectul asta emolient, dar cu nici o crema, bio, nebio, de galbenele etc, eu nu am obtinut acest efect. Era vreme de iarna, si eu iarna intotdeauna am mainile de consistenta unui covor de lana aspra, cu mici crapaturi care se pigmenteaza de la taiatul legumelor. Ei bine, in epoca nucilor, am avut maini pe printesa, spalata pe cap de camerista.

Am incercat si la spalatul parului sa folosesc solutia de nuci. In afara de faptul ca e apos si consumi juma’  de litru la o spalare, nu as putea sa spun ca am fost impresionata de rezultate.

In tara noastra femeile spalau rufele cu lesie. Care e alcalina, extrem de alcalina si dura. De ce? Puteau si ele sa foloseasca radacina de sapunarita, dar nu o foloseau la rufe. Ca nu are eficienta la tipul nostru de haine si tesaturi. Unde cresc nucile de sapun, iar femeile se imbraca in sari, o clabuceala anemica o fi de ajuns. Dar, nu la noi. Concluzia este ca eu nu as folosi nuci de sapun la spalatul rufelor. Daca vreti sa experimentati pentru vase si sa faceti o combinatie intre detergent conventional si solutie de nuci de sapun intr-o zi in care e nor si nu iesiti din casa, puteti incerca. Dar nucile de sapun nu „spala bine” in acceptiunea pe ca o dadeau bunicile si mamele noastre acestei sintagme.

9 comments on “Nuci de sapun…de luat sau de lasat?”

  1. Hmm..te inseli.Eu chiar sunt multumita.Acum nici nu mai pot suporta mirosul de detergent.
    Eu le fierb si bag in sticle de 0.5 la congelator.De ajuns pentru 2-3 luni.Bag sticla la microunde ,adaug in masina putin,pun niste ulei esential si gata.
    Intradevar,e o problema cu petele dar eu nu prea am haine patate.
    Nu m-as mai intoarce la detergentul normal niciodata.Acum fac alergie daca dorm la altcineva…ca sa vedeti cu ce chimicale va tratati rufele.Sa nu mai zic de pret.Am cumparat 3 pungi de 500g acum 2 ani din curiozitate si inca mai am si eu spal ca nebuna zilnic.
    Pentru pete folosesc sapunul de casa.

  2. Melania,

    In primul rand iti multumesc pentru comentariu.

    Este minunat daca nucile de sapun reprezinta o solutie viabila pentru tine. Sunt intr-adevar o solutie maximum de ecologica.

    Ce cantitate de nuci pui si in cata apa? Le fierbi in cateva clocote si le lasi mai lasi 12 h sau doar le fierbi in cateva clocote?

    Ce cantitate de „solutie de nuci” pui la o cuva de 5 kg de rufe?

    Sunt absolut de acord ca mirosurile de detergent, altadata simbol al imbecabilei curatenii, devin din ce in ce mai agresive si mai persistente. Ne departam astfel de la curatenie si punem accentul pe parfumare. De aceea si eu aleg variante cat mai putin parfumate 🙂

    Astept cu nerabdare raspunsurile tale…poate o sa foloseasca si celorlalti care citesc blogul :-))

    Toate bune,

    A

  3. Un raspuns pentru o intrebare care nu apare intre comentarii: lasam nucile in masina la etapa de clatire?

    Raspunsul este DA.

    Clabuceala pe care o produc in proportie de cateva nuci la cativa litri de apa actioneaza ca un balsam.

    De aceea v-am povestit ca nu pot fi considerate, in opinia mea, un inlocuitor „eficace si foarte economic” al detergenttilor conventionali. QED

  4. Eu tocmai am inceput sa spal cu nuci de sapun, am pus 4-6 jumatati la 5-6 kg haine(am masina de 9 kg), la temperatura de 60g au spalat f bine, la 40 mai putin, dar toate au iesit f moi uscate si fara miros, am pus si 15pic ulei esential. Inca nu am incercat doar albe, am spalat haine deschise la culoare destul de murdare.

    • unde se gasesc aceste uleiuri esentiale pt spalat,ce denumire au si daca in timp nu afecteaza masina de spalat,asa cum o fac baslasmurile de rufe prin depunere?!

  5. Buna ziua, in cautarea unui detergent si gel de vase natural am ajuns si eu sa cumpar nuci de sapun. Am zis sa incerc cu vasele mai intai, am facut fiertura din 10nuci de sapun la 1l apa, le-am fiert la foc mic, cu solutia rezultata am incercat sa spal vasele..nimic. Am luat 20 de nuci la 1l apa si le-am fiert incetisor o jumate de ora, am incercat sa spal vesela, canutele ieseau curate dar la ceva mai complicat nu facea fata. La rufe nici nu am indraznit.. Am lasat eu nucile de sapun, mi-am cumparat un sac de soda calcinata si fac o solutie de 3linguri la 0,5 apa calda, imi ajunge pe 3zile si spala super si topeste si grasimea, e biodegradabila si nepoluanta, se clateste usor de pe vesela. Asta am avut sa spun, daca gresesc cu ceva nu ma supar daca ma corectati 🙂

    • Am observat ca daca las nucile in apa pana a doua zi, dupa ce le-am fiert 15-20 min, solutia e mai eficienta. Dar… doar pentru vase putin murdare. Sau intr-o combinatie cu un detergent de vase mai concentrat. Detergentul bio de la DM mi se pare bun. Nu e nici parfumat puternicm are ingrediente curatele, e bun la pret si isi face treaba. Mai multe despre produsele DM gasiti in articolul meu despre produsele lor.

  6. Nucile de sapun sunt foarte bune, numai ca sunt folosite neadecvat. In India se folosesc doar pentru spalarea rufelor delicate din matase si pentru spalarea parului(iar pentru spalarea parului se mai folosesc cateva plante, nu singure). Rufele obisnuite se spalau la rau, ca sa poata fi frecate pe pietre sau cu lesie. Prin urmare, nu nucile sunt de vina, ci modul de utilizare pe care cei care le comercializeaza nu l- au facut cunoscut- ori din nestiinta, ori pentru ca si- ar fi redus vanzarile. Pe mine toate laudele privitoare la cat de eficiente sunt ca deyergent uzual pentru rufe sau detergent de vase ma lasa rece.

  7. Spal cu aceste nuci de sapun de 8 ani de zile. Intr-adevar, am renuntat la detergentul de rufe clasic pentru bebe, dar nici acum n-as mai inlocui nucile cu Ariel. Pun 6-7 nuci de sapun in saculet sau mai multe daca rufele sunt foarte murdare, pun saculetul in cuva masinii de spalat, iar in compartimentul pt. detergent adaug 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu cand spal rufe albe si 2-3 linguri de otet in loc de balsam in compartimentul pt. balsam. La camasile sotului mai pun cateva picaturi de ulei esential pe saculet. Pentru pete de tot felul si pt. gulerele camasilor folosesc un sapun lichid cu bila bovina de la Sonnet. Niciodata n-o sa va iasa petele de pe haine doar cu detergent, indiferent de care ar fi. In concluzie, eu sunt foarte multumita de nucile de sapun. Nu le-am incercat pt. altceva, dar pt. rufe sunt excelente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *