sapun herbal katie

In ultima vreme am suferit intens de maini uscate. In ciuda faptului ca le-am inmanusat, ca le-am onorat cu o crema de cateva ori pe zi… nici o imbunatatire vizibila. Pana intr-o seara cand am deschis un sapun primit cadou de la (deja cunoscuta mea) prietena G. Ei bine, el a fost o revelatie si dupa prima spalare mainile mele au fost in sfarsit fericite.

Cu aceasta ocazie, cateva vorbe despre cum ar trebuie sa fie un sapun adevarat si ce trebuie sa asteptam de la el.

1. Un sapun bun spala cum trebuie. Asta trebuie sa ceri de la el si asta trebuie sa obtii. O curatare temeinica.

Asta o face un sapun adevarat, adica unul care se obtine din reactia unor acizi grasi (grasimi) cu o baza (lesie sau soda caustica). El are o molecula care are un capat iubitor de grasimi (care se va lipi de murdarie) si un alt capat iubitor de apa (care atunci cand clatesti cu apa) va duce la vale murdaria deja „extrasa”.

Deci sapunul NU trebuie ales pentru a hidrata, a parfuma sau pentru ca e roz. Trebuie ales sa aiba ingrediente cat mai curate si sa aiba ceva uleiuri nesaponificate. Adica sunt de evitat spumantii, ingredientele care seamana cu cele de pe detergentul de rufe, parfumurile sintetice, colorantii. Cu cat mai simplu si natural, cu atat mai bine.

2. De ce uleiuri nesaponificate in sapun? Pentru ca un procent de 6-7% de uleiuri nesaponificate face diferenta intre un sapun de rufe si unul pentru uz cosmetic. Adica cel care are o cuanta de uleiuri pentru care nu s-a pus soda in contrapartida pentru a le saponifica, va fi ca un sapun bland cu crema incoporata.

Acum, sa nu va asteptati ca nu va mai fi nevoie de un ulei dupa dus (de exemplu). E bine sa existe si un ulei dupa dus, pentru ca el are alt rol. Dar, daca va lipsi campania de ingrijire post igienizare, pielea nu va fi atat de deshidratata cum va fi dupa un sapun conventional.

3. Sapunurile cu glicerina. Eu nu le-as cumpara. Niciodata!

sapun total beauty soap

In procesul de saponificare artizanal, glicerina e pastrata. Deci, un sapun artizanal contine automat glicerina.

Sapunurile translucide vandute pe post de sapun cu glicerina sunt facute din glicerina care este extrasa ca by-product in procesul de fabricare al sapunurilor conventionale. Adica e un furtisag meschin. Dar, daca o sa le folositi o sa constatati ca nici nu curata cum trebuie si nici pielea nu ramane relaxata. Deci, ignorati-le!

4. Sapunul nepotrivit poate genera afectiuni ale pielii. S-a constatat ca simpla inlocuire a sapunurilor conventionale cu cele artizanale, in care glicerina e pastrata si nu sunt adaugate substante sintetice, duce la o remediere a multor probleme dermatologice. Deci, in caz ca suferiti de asemenea manifestari, inainte de a da o caruta de bani pe consulturi si medicamente, incercati un sapun artizanal autentic. Daca gasiti si unul cu lapte de capra.. cu atat mai bine. S-ar putea ca problema sa se rezolve in rastimp de zile…atat de simplu.

5. Sapunurile lichide conventionale sunt spumanti. De evitat!

Un sapun lichid autentic va fi foarte lichid, si nu vascos cum sunt smacurile vandute pe post de sapun lichid, care de cele mai multe ori sunt SLS in proportie uriasa plus ceva coloranti si parfumuri sintetice. Daca luati in considerare ca absorbim prin piele 40% din ceea ce punem pe ea, atunci poate vreti sa stiti ca SLS ul este o substanta controversata si poate vreti sa aprofundati  subiectul pentru a face o alegere informata.

In nici un caz sapunul lichid conventional nu va curata. Nici macar cat sapunul solid conventional. Pentru simplul motiv ca el nu e sapun, ci un spumant. Un sapun lichid ar trebui sa aiba la ingrediente ceva gen potassium oleate, potassium cocoate, adica saruri obtinute din combinatia hidroxid de potasiu (soda pentru sapunuri lichide) cu uleiul de masline sau de cocos.

Un sapun lichid autentic se obtine artizanal foarte greu (eu am amestecat 8 ore intr-o constructie gen bain marie ca sa obtin un sapun lichid). Deci va avea un pret proportional cu efortul investit. In plus, se va consuma extrem de repede, avand o consistenta foarte fluida.

6. Nu tot ce zboara se mananca. Adica, chiar daca eu sunt o sustinatoare a sapunului artizanal, in detrimentul celui conventional, sunt o multime de exagerari pe care ar fi bine sa le tratati cu rezerva.

Cateva aspecte…in cele ce urmeaza (de la cineva care a facut sapun lichid si solid la domiciliu :-), deci nu vorbeste din internet).

Sapunuri bio  – depinde de ce organism le certifica. Un sapun bio in Franta va avea 14% uleiuri bio, unul in Germania in jur de 50%, iar unul din Anglia in jur de 90%. Deci treaba cu eticheta bio e relativa.

Trebuie totusi sa fiti vigilenti la calitatea uleiurilor folosite. Uleiul de masline pomace este de calitatea cea mai slaba si este extras cu ajutorul hexanului. In unele tari este interzis pentru consumul alimentar. In Romania este bine merci pe rafturi. Ei bine, ceva din hexanul ala se va regasi si intr-un sapun daca cineva se hotaraste sa foloseasca pomace, dar scrie pe eticheta doar „ulei de masline”.

Uleiuri esentiale – uleiurile esentiale sunt cele care contribuie la mirosul unui sapun si ii impacteaza si valabilitatea. Unii striga sus si tare ca daca un sapun are grapefruit si cuisoare e anticelulitic, iar daca are rozmarin iti imbunatateste circulatia periferica. Sa nu uitam de unde am plecat! Treaba sapunului e sa curete nu sa te scape de celulita, iar astea sunt pure exagerari obraznice de marketing. Deci, atentie la raportul calitate-pret. Eu cand dau peste o trompeta fandosita care umple lumea ca sapunul pe care il promoveaza face una sau alta si cere pe el pretul unui kilogram de branza maturata, fac stanga imprejur si caut producatori mai seriosi si onesti. Sunt unele sapunuri care au uleiuri esentiale in compozitie, dar miros a caine ud. Evitati-le. Producatorii s-au zgarcit si au facut rabat ori la cantitatea lor, ori la calitate.

Pentru mine sapunul artizanal dorit are: uleiuri si soda. In plus ceva uleiuri esentiale in cantitate optima si de calitate buna sunt sarea si piperul care vor scoate sapunurile din anonimat si imi vor „sopti” mie la prima adulmecare cat de mult e pasionat manufacturierul de opera sa.

Sapunul artizanal autentic NU va fi IEFTIN. De ce?

– pentru ca nu e facut de o masina care malaxeaza cantitati uriase

– pentru ca va avea ingrediente atent alese, cumparate in cantitati mici (deci la preturi mari) si va pastra glicerina, fara sa ceara alti bani pe ea

sapun gingerhollow

– pentru ca omul care il manufactureaza se va supune intotdeauna riscurilor de manevrare a sodei caustice de puritate mare (asta inseamna ca va inhala fara sa isi doreasca vaporii nocivi care rezulta cand torni cristalele de soda incetisor peste apa, va purta intotdeauna manusi de cauciuc si pelerina sau sort si ochelari de protectie, chiar daca o sa curga apele pe el pe timp de vara, va amesteca cu emotie sa nu sara stropi caustici pe cine stie unde…etc)

– pentru ca va trebuie sa fie iute in reactii astfel incat sapunul sa nu fie nici prea tare, nici prea lichid atunci cand il toarna in forme. Uneori un minut face diferenta intre un sapun ratat si unul de succes. Desi munca din spate e aceeasi

– pentru ca va taia (puteti incerca si voi) calupuri mari de sapun in forme care sa concureze cu sabloanele cu care suntem noi obisnuiti. E dificil.

sapun susansoaps

– pentru ca va ambala manual si va eticheta produsele (incercati si asta si veti vedea ce consum de timp si ce migala iti trebuie ca sa iasa un lucru placut vederii)

– si pentru ca va trai cu emotia ca dupa atata amar de munca, de studiu (ca nu te nasti invatat cum sa saponifici grasimile si ce combinatii sa faci) lumea vine, amusineaza si pleaca mai departe. E prea scump, nu are forma perfecta.. etc. Asta pentru ca nu stie ca tocmai a trecut pe langa un sapun adevarat.

sapun designsalad

E bine, daca putem, sa cautam veritabilul, sa respectam lucrurile care au in spate o poveste si sa ii sprijinim pe cei care au ales sa lupte contra curentului industrializarii. Cum? Folosind produsele create de ei. Pentru ca sunt realizate cu respect pentru om si pentru natura.

PS Sapunul care m-a facut fericita poarta semnatura Piatra Soarelui. Nu o cunosc pe cea care l-a creat, dar nu pot decat sa spun „chapeau bas!”.

M-am apucat sa fac sapunuri acum o vreme pentru ca nu gasisem intre sapunurile romanesti hand made la acea vreme pe unul care sa corespunda asteptarilor mele. Ei bine, daca as fi dat atunci peste sapunurile Piatra Soarelui nu mi-as mai fi cumparat niciodata carti si soda si uleiuri si nu as fi facut niciodata sapunuri. Dar poate ca daca nu treceam prin experienta asta nici nu as fi stiut vreodata sa le pretuiesc.

Asa ca va doresc sa va gasiti si voi sapunurile adevarate, oricare vor fi ele. Pentru ca meritati! :-))

sursa foto: herbalkatie.com, designsalad.info, susansoaps.com, beautysoap, gingerhollow.com 

7 comments on “Sapunuri. Mic ghid de informare si un sapun minunat”

  1. Draga mea, e minunat cum ne explici tu de-a fir a păr lucruri aşa mărunte, dar aşa măreţe, cu care ne întâlnim zilnic. Eşti o mică enciclopedie pentru mine! Mă bucur că faci lumină în jurul tău şi că săpunurile Roxanei te-au bucurat. Şi pentru mine e soare în suflet când mă spăl cu ele ^_^

  2. Draga Alexandra,
    Prin intermediul prietenei noastre comune G, am ajuns in aceasta dimineata sa citesc articolul tau! M-a incantat maniera succinta si directa de abordare a subiectului „sapun natural hand-made”. Este una din putinele de acest fel intalnite pe internet… Fara false sensibilitati, fara ascunzisuri, doar informatie clara si utila, in baza careia fiecare sa poata face o alegere in cunostinta de cauza. Oricare ar fi ea!
    Ma bucur mult ca esti multumita de calitatea sapunului Piatra Soarelui, iar aprecierile tale ma onoreaza si emotioneaza in egala masura. Iti multumesc!
    Este un proiect de suflet, la care tin mult si pe care ma straduiesc sa-l pun in practica zi de zi pe baza unui principiu simplu: „ce tie nu-ti place, altuia nu face!”. Probabil acesta e singurul meu „secret”. 🙂
    Povestea lui e simpla. Pe scurt, la fel ca tine, si eu am inceput sa fac sapun din propria necesitate. Mutandu-ne de putina vreme la tara, m-am confruntat cu o problema majora a pielii mainilor, de care nu am reusit sa scap nicicum – nici cu sapun natural cumparat din magazinele de profil, nici cu unguente allopate. La nici 2 saptamani dupa folosirea primului meu sapun, mainile mele au fost fericite. Asta mi-a dat incredere sa merg mai departe si ma bucur de fiecare data cand si alte persoane care folosesc sapunurile noastre imi scriu ca pielea lor se simte curata, ingrijita, in sfarsit.
    Iti multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase, te voi citi la randul meu cu interes!
    Toate cele bune, cu drag! Roxana.

  3. Ma bucur ca te-am gasit! Alexandra poti sa ma ajuti cu reteta unui sapun facut la cald cu untura? Cel traditional romanesc?

      • La mulţi ani draga si onestă Alexandra
        Vreau sa incep afacere cu sapun,dar m.am speriat de învățătură ta cu vaporul de sida cat de periculoși sunt;se poate reduce riscul folosind apa congelat sau mai bine renunț la afacere,caci nu vreau sa ma omor cu zile…te rog o povară sincere,multumesc

  4. Mi a placut articolul tau si de aceea indraznesc sa te rog sa mi scrii o reteta de sapun cu lavanda .am cultivat cateva tufe in gradina si as dori sa incerc ceva .multumesc mult.

    • Draga Lorena,
      Multumesc pentru aprecierea articolului.
      Orice adaos de planta in sapun va capata o culoare maronie si nu va aduce un plus de valoare produsului final. Daca vrei sapun cu lavanda, foloseste uleiul esential. Daca vrei sa folosesti lavanda…neaparat la sapun, poti sa o presari cu scop decorativ in ultima faza inainte de a pune la uscat calupurile.
      Dar a face sapunuri, chiar si cele solide, e o treaba o treaba cu meremet. Deci, daca ai niste lavanda uscata si vrei sa-i dai o intrebuintare…niste perne decorative parfumate sunt un demers mult mai la indemana, din toate punctele de vedere, decat sapunurile.
      Deci retete…nu am ce sa sa iti recomand. O sa o creezi tu pe a ta atunci cand studiezi suficient ca sa hotarasti daca a face sapunuri in casa e o optiune pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *