gogosi

Socrul meu e mare amator de gogosi…Nu gogosi din acelea spuse, pe care el le detecteaza cu rapiditate, ci din alea pufoase care ii amintesc si lui si mie, si poate si voua, de copilarie… Coaja crocanta si miezul pufos, fara mari adaosuri si arome… pentru ca reperele noastre sunt din perioada in care retetele gogosilor magistrale erau „la ochi” si extrem de simple…Si totusi, cu greu ne apropiem de ele astazi….Iata aici o reteta, conceputa de mine si testata de toti ai nostri…Nu are nici cea mai mica legatura cu mancarea sanatoasa, au contraire, dar ajuta la producerea de endorfine :-))…

Am facut o cercetare prin retetele de post, vegan, de la noi si de afara. Cele de afara au bicarbonat ca agent de afanare. Bicarbonatul nu este ce ne trebuie noua pentru recreerea gustului de acum cateva zeci de ani. Au ramas cele de la noi, dar nu am gasit nici una cu o hidratare multumitoare, care sa ne garanteze „pufosenia”.

Asa ca, pentru a nu mai lungi povestea, iata ingredientele pentru 33 gogosi (pe care 4 adulti si doi copii aproape le-au exterminat in prima repriza :-)):

-750 g faina alba (eu pun tipul 650)

– 450 g apa (NU trebuie sa fie calduta)

– 14 g drojdie deshidratata (daca aveti drojdie proaspata, atunci puneti 28 g)

-7-8 linguri de zahar (eu am folosit brun, ca sa imi mai potolesc constiinta)

– 7-8 linguri de ulei (eu am pus de masline pentru rationamentul de mai sus) – care vor intra in compozitia gogosilor

– coaja de la 2 lamai (daca nu sunt bio, spalatile-le intai cu otet si apoi cu apa. Otetul anihileaza substantele chimice bazice cu care sunt tratate fructele la exterior)

– ulei de floarea soarelui pentru prajit. Se prajesc in baie de ulei.

Acum pasii:

1. puneti faina intr-un vas care sa permita dublarea volumului ei si adaugati celelalte ingrediente.

2. framantati putin, cat sa incorporati toata faina.

3. lasati la odihnit 25 minute intr-un vas acoperit cu folie de plastic. Nu trebuie sa stea la cald.  O temperatura de 20-24 de grade e foarte buna.

4. framantati pret de 5 minute, astfel incat sa obtineti un aluat elastic.

5. lasati la crescut 2 ore.

6. pe o suprafata unsa cu ulei intindeti aluatul. Ar trebui sa aiba o grosime undeva intre 0,5 cm si 1 cm. Taiati cerculete (eu am folosit gura unei cani de ceai).

7. lasati la crescut 15-20 minute.

8. incingeti uleiul de floarea soarelui intr-un vas si faceti testul cu o gogosica mica sa vedeti daca iese imediat la suprafata. Daca iese, incepeti sa le „imbaiati” si pe celelalte.

9. se prajesc pe ambele parti si se scot pe hartie absorbanta.

Daca inca nu aveti constiinta linistita, faceti o glazura din zahar pudra brun si zeama de lamaie si turnati-o artistic peste gogosi.

Din momentul in care incepeti sa cantariti faina, vor trece 3 ore si un sfert (195 minute) pana cand gogosile vor sta pufoase si burtoase in farfurii. Din acestea, veti petrece in bucatarie aproximativ o ora.

Pofta buna, sa nu se depuna…si sa ne bucuram de endorfine!

sursa foto: ghid-culinar.ro

3 comments on “Cele mai bune gogosi de post sau gogosi vegan :-))”

  1. Eu, una, nu pot renunta la lapte si oua din ispita asta 🙂 Deci, nu pot sa zic ca o sa incerc vreodata gogosi de post, dar deja mi s-a facut iar o pofta grozava de gogosi cu maia. Un gust divin. Cele din cartea lui James Morton. Pudrate cu zahar si scortisoara, ca sa anihileze un pic efectul „rautacios”. Pofta de Sarbatori sa avem! Aici am gasit reteta adaptata a dragului nostru brutar, cu poze si tot felul http://kitchenmason.com/2014/07/13/doughnuts/

    • Grati, merita incercat macar o data! Stii ca sunt pretentioasa, mai ales dupa ce am degustat etalonul lui Mr. Morton. Altfel nu as fi postat reteta aici 🙂

Lasă un răspuns la Gratiela Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *