olive bread 2

Eu ma dau in vant dupa o paine buna si dupa ciocolata. Exact ca frantuzoaicele. Diferenta intre ele si mine este cumpatarea. Cand gasesc o paine buna… cu greu ma opresc la a ciuguli.

Painea pe care v-o propun este o paine ideala atunci cand vin musafiri anuntati in scurt, pentru un mic dejun intarziat de sambata sau pentru un picnic.

De ce? Pentru ca rapida, pentru ca poarta amprenta calda a painii de casa, dar are accente de brutarie fantuzeasca si pentru ca e fooooarte gustoasa.

Inainte de a incepe, vreau sa ii dedic reteta aceasta Simonei, cu care am impartit o astfel de paine la ceas de picnic varatec.

Pe scurt, pentru doua paini aveti nevoie de:

–          500 g faina (eu am folosit tipul 650). Daca vreti sa folositi si faina integrala, pentru fiecare 100 g faina integrala (pe care ati substituit-o celei albe) suplimentati cantitatea de apa cu 20 g.

–          325 g apa calduta (NU calda si nici fierbinte)

–          7 g drojdie deshidratata sau 25 g drojdie proaspata

–          40 g ulei de masline

–          masline (de preferinta kalamata sau verzi), taiate bucatele si scurse

–          10 g sare

–          oregano (optional)

De la momentul pregatirii ingredientelor vor trece aproximativ 4 ore.

Timp efectiv de preparare 20 minute

Timp de crestere 2 ore si 45 minute

Timp de coacere 45-50 minute

1. Amestecati intr-un bol faina, drojdia si apa calduta. Omogenizati, nu este nevoie de framantat, acoperiti si lasati 30 minute. Este important sa nu puneti cantitatile „la ochi” si nici sa nu suplimentati sau sa diminuati vreunul dintre ingrediente. Va rezulta un aluat elastic si nelipicios, chiar daca la inceput nu pare 🙂 Termenul de „acoperit” desemneaza o folie de plastic sau o farfurie/capac care sa conserve cat mai mult umezeala aluatului. Deci, eu nu as recomanda un stergar.

2. Dupa ce au trecut cele 30 minute, adaugati sarea, presarandu-o cat mai egal peste aluat, adaugati uleiul de masline si oregano. La oregano, as zice sa luati ca barometru un aluat usor pestrit. Totul depinde de dragostea voastra pentru oregano. Puteti varia cantitatea, sau il puteti omite.

3. Framantati pana cand aluatul este elastic si se desprinde de maini (5-10 minute). Acum adaugati maslinele, cat mai scurse. Framantati in continuare pana sunt distribuite cat mai uniform. Lasati la crescut 1 ora – 1 ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul (aproximativ).

4. Dupa ce aluatul a crescut, infainati usor o suprafata curata si varsati aluatul pe ea. Divizati in doua bucati cat mai egale. Dati fiecareia din ele forma dorita, boule sau franzela. Incercati sa manevrati aluatul cu maxima delicatete pentru a pastra bulele de aer formate.

5. Asezati painile in formele de copt in care ati pus in prealabil hartie de copt. Pudrati-le usor cu faina. Acoperiti cu folie si lasati la crescut 45 de minute, pana cand painile arata crescute si atunci cand apasati usor aluatul el revine lent la forma initiala, dar nu complet.

6. Acum e momentul sa crestati oblic painile, nu foarte adanc, circa 1 cm adancime.

7. Cu 20 minute inainte de a introduce painile la cuptor, acesta trebuie incins la 220-240 grade Celsius. Daca nu aveti optiunea de a seta temperatura, dati focul la maxim.

8. Dupa ce cuptorul e incins si ati crestat painile, diminuati temperatura la 180 grade Celsius sau micsorati flacara la mediu si introduceti painile.

9. Painea va sta la cuptor 45-50 minute.

olive bread

10. Chiar daca painea pare tare ca piatra atunci cand o scoateti din cuptor, nu deznadajduiti! Asezati painea fara foaie de copt pe un gratar. Nu o taiati inainte de a trece 20 minute. In 20 de minute va avea consistenta perfecta.

Pofta buna!

PS evident pentru orice nalamuriri, intrebari, observatii…va rog: nu ezitati sa ma contactati! 🙂

Pofta buna!

 

 

4 comments on “Paine cu masline…pentru prieteni”

  1. Buna Alexandra, am intoleranta la gluten si am gasit cu bucurie alternativa cu maiaua, insa nu gasesc o reteta de paine cu mia, inclusiv cea de aici, painea cu masline, este cu drojdie.
    Imi poti spune unde gasesc o reteta de paine buna cu maia fiindca, la fel ca tine, sunt o impatimita a painii de casa si a ciocolatei si nu mai am dreptul la niciuna:(((
    tinjesc dupa o felie de paine calda buna si unt proaspat si, ca desert, ciocolata buna:)
    Multumesc:)

    • Buna Eugenia,

      Ma bucur ca mi-ai scris si ma bucur si mai mult daca pot sa te ajut.

      Dupa cum ai vazu,t pe blog gasesti detalii, zic eu suficiente, ca sa obtii o maia reusita (http://caietulalexandrei.ro/paine-cu-maia/maiaua-primii-pasi-catre-o-paine-adevarata/).

      Reteta, din punct de vedere al ingredientelor, este foarte simpla:
      – 500 de g faina
      – 250 g maia (care contine 125 g apa si 125 g faina) (maiaua este in punctul maxim de dezvoltare, in cazul meu la 6 ore dupa ultima hranire)
      – 340 g apa (75% hidratare) pana la 375 g apa (80% hidratare)
      – 12.5 g sare

      Ceea ce e mai complicat este procedura. Am in plan un ghid pe care o sa il pun online pe blog ca sa explic mai in detaliu pasii, ratiile ingredientelor si ustensilele fara de care nu poate sa reuseasca o paine „ca la carte”.

      In principiu dupa ce amesteci maiaua cu celelalte ingrediente urmeaza o perioada de 30-60 min de autoliza. Apoi framantatul, exista tehnica descrisa strech and fold, timp de 10 min. Apoi lasi la crescut in ceea ce se numeste bulk fermentation, dar in primele 90 min ii aplici 3-4 strech and fold. Prima fermentare poate dura cateva ore afara, sau 2 ore afara si o noapte la frigider (pana cand se dubleaa-tripleaza volumul). Urmeaza o relaxare a aluatului si apoi formarea lui (shape). Apoi se dospeste aluatul inca 1-2 ore pana cand a crescut din nou, iar la apasare isi revine aproape de forma initiala. In acest moment cuptorul trebuie sa fie incins si bagi painea. Aici iarasi e un fel de descoperire a cuptorului si a formei de copt. E de discutat. In principiu sta 45-60 min. La inceput e nevioe de aburi si o caldura mai mare, apoi scazi temperatura.

      Scoti si racesti pe un gratar.

      Nu o tai pana nu s-a racit.

      Cam asa…:-))

  2. Buna Alexandra! Am testat aceasta reteta aseara cu 200g faina integrala si 300g alba..am suplimentat cu 40g apa asa cum ai mentionat doar ca la framantat aluatul era ff moale si am mai presarat faina alba cat sa reusesc sa il framant …si painile au iesit destul de pline..nu aerate ca cea din poza ta…intrebarea mea ar fi daca a daunat ca am adaugat eu faina la framantat sau cele cu faina integrala ies diferit? Nu prea copt paini pana recent…de cateva luni testez si testez…inca nu am ochiul format..multumesc!

    • Buna Diana!

      Iti marturisesc ca la inceputul aventurii cu painea,una dintre temerile mele cele mai mari erau aluaturile cu hidratare mare…adica fff moi, dupa cum ai spus si tu. Apoi, tot exersand am crescut hidratarea spre 80%, fata de 65% cat are reteta postata si m-am descurcat sa le manuiesc. Sunt sigura ca si tu vei urma acelasi drum 🙂 si vei manui cu usorinta si aluaturi mai umede.

      Din experienta mea:
      – painea iese pufoasa daca are o hidratare decenta (e bine sa fie totul cantarit, mai degraba decat pus la ochi). Un 60-65% este optim ca sa poti lucra usor cu aluatul. Daca pui la ochi nu mai tii in mana raportul apa-faina si te poti trezi cu o paine prea vartoasa, nearata.
      -e important sa respecti intervalul de autoliza de 30 de min de la inceput. Schimba asa cum nu ai crede textura aluatului.
      – framantatul este cheia pentru un aluat care initial pare moale, dar se transforma intr-unul elastic. In primul filmulet vezi tehnica de framantat. Doar ca o repeti 5-10 minute pana aluatul devine elastic si se desprinde de peretii vasului in care il framanti. In al doilea filmulet vezi textura unui aluat care e similar cu reteta mea.
      https://www.youtube.com/watch?v=Am1A09BUi4w
      https://www.youtube.com/watch?v=C-K_6w8psco
      – atunci cand framanti e bine s ai ;la indemana un vas cu apa in care sa iti umezesti mainile. Aluatul devine mai nelipicios in acest fel
      -poti sa pui aluatul la frigider inainte de a ii da forma, sa zicem scazi 30 de minute din timpul initial de crestere si il bagi la frigider 1 h. Apoi forma va fi mult mai usor de dat.
      Sper ca ti-au fost de folos cele de mai sus….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *