paine cu nuci

Acum doi ani de Craciun am primit de la prietena mea G. o paine cu nuci invelita intr-un stergar vioi. G. are darul asta de a face cadouri inspirate si a deschide noi drumuri. Cand am ajuns acasa, desi era seara tarziu.. am „executat” mai mult de jumatate din ea. A fost irezistibila…Iata mai jos reteta pentru cine e amator de experiente culinare…

Reteta este de pe blogul Irinei, Invat sa gatesc. Din pacate, acest blog a fost inchis, iar cei care deja il cunosc vor ofta din rarunchi odata cu mine. Daaaaaaaar, din fericire, am mai notat pe ici, pe colo cateva retete pe care le voi impartasi aici, ca sa va bucurati de ele cum m-am bucurat si eu.

Pe scurt, aveti nevoie de:

  • 250 g faina alba
  • 125 g faina secara
  • 125 g faina neagra de grau
  • 10 g sare
  • 125 g miez de nuci
  • 335 ml apa
  • 1 lg ulei de nuci  (sau un alt ulei cu personalitate, daca nu aveti la indemana ulei de nuci)
  • 1 lingurita zahar
  • 2 lingurite drojdie uscata

1. Apa si fainurile se combina intr-un vas (sa fie de 2 ori si jumatate mai mare ca volum decat volumul fainii). Daca vasul e o caserola care are capac, cu atat mai bine. Framantati 5 minute.

2. Lasati aluatul 30 minute la odihnit (acoperit cu o folie de plastic, un servet sau capacul caserolei)

3. Adaugati la aluat uleiul, zaharul, sarea si drojdia. Framantati 10 minute. Acoperiti.

4. Lasati aluatul la frigider peste noapte sau peste zi (8 h). Intervalul de timp mai lung va da painii o aroma mai puternica. Alternativ, puteti lasa aluatul la dospit la temperatura camerei (nu la cald!!!) pana isi dubleaza volumul (1-1,5 h).

5. A doua zi intindeti aluatul pe o suprafata acoperita cu faina (nu foarte multa), presarati nucile deasupra si ii dati o forma (G. i-a dat forma rotunda. E minunata!)

6. Puneti painea in tava in care o sa o coaceti si lasati la crescut pana isi dubleaza volumul. As adauga eu.. nu lasati mai mult de atat la crescut! Asta ar trebui sa se intample in aproximativ 1 h sau 1 h si jumatate.

6. Incingeti cuptorul cu vreo 15 minute inainte de a baga painea inauntru (200 grade C).

7. Chiar inainte de a pune tava in cuptor, crestati pe suprafata painii 3 linii paralele la adancime de 1 cm.

8. Coaceti painea timp de 30-45 min, pe pozitia din mijlocul cuptorului. Daca se rumeneste prea repede suprafata, micsorati o idee temperatura. Nu va speriati daca atunci cand o scoateti din cuptor e tare ca piatra, iute ca sageata. Pana se raceste va ajunge la consistenta ideala.

9. Lasati apoi la racit pe un gratar.

Pofta buna…..sa nu se depuna! :-))

PS. Daca aveti intrebari nu ezitati sa le puneti. Eu am aruncat cateva paini la viata mea din lipsa informatiilor sau ignorarea lor.

sursa foto: ocado.com

2 comments on “Paine cu nuci”

  1. In masura timpului disponibil, o voi incerca cu siguranță, nu sunt prea dibace in ale aluaturilor……dar voi urma pasii, si sigur voi avea un final fericit….
    Multumesc, doamna draga……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *