paine semi integrala

Se poate sa facem acasa o paine ca la brutariile frantuzesti? DA! Cat dureaza? 20 de minute…

Crusta crocanta si miez pufos? Bien sur 🙂 Voila mai jos reteta…

Timp petrecut in bucatarie: 20 minute 

Timp total: 4 h pana la 11 h (daca lasati la crescut peste noapte)

Ingrediente:

  • 300 g faina alba tip 650
  • 200 g faina de alac sau faina de grau integrala (aici daca aveti varianta bio este preferabil sa o folositi)
  • 350 g apa
  • 10 g sare
  • 7 g drojdie deshidratata sau 14 g drojdie proaspata

1. Amestecati intr-un bol faina, drojdia si apa. Amestecati pana ce incorporati toata faina (aproximativ 5 minute). Bolul trebuie sa permita dublarea volumului initial.

2. Lasati la odihnit 30 minute in vasul acoperit cu folie de plastic.

3. Adaugati sarea.

4. Framantati pana ce aluatul este elastic (aproximativ 10 minute) si atunci cand il intindeti nu se rupe. Cu cat e mai elastic, cu atat mai bine o sa arate painea.

5. Lasati la crescut 1 ora sau 1 ora si jumatate pana isi dubleaza volumul. Daca nu aveti timp, puneti bolul in frigider peste noapte (acoperit cu folia).

6. Pe o suprafata infainata (v-am mai povestit ca eu folosesc o strecuratoare de ceai pentru aceasta operatiune :-)) asezati aluatul si formati o sfera. O rotunjiti in maini pana cand suprafata este neteda si usor tensionata (aproximativ 5 minute).

7. Asezati aluatul in vasul in care il veti coace. Eu prefer un vas de jena, putin mai mare decat painea (ca sa aiba loc sa creasca), dar nu exagerat de mare. Puteti folosi foaie de copt sau ungeti vasul cu ulei si presarati cu faina. Eu prefer prima varianta.

8. Lasati la crescut 1 ora sau pana isi dubleaza volumul. E important sa nu creasca mult mai mult. In acest caz „mai binele e dusmanul binelui”. Painea este suficient de crescuta atunci cand ea revine la forma initiala daca este apasata usor. Ea va mai creste si in cuptor putin.

9. Incingeti cuptorul timp de 15 minute la 200 grade.

10. Asezati painea in cuptor dupa ce i-ati facut 2-3 crestaturi adanci de 1 cm pe suprafata.

11. Puneti in cuptor o tava sau o craticioara cu apa (aburul este necesar pentru o crusta frumoasa si miez pufos).

12. Lasati la cuptor 45 minute.

13. Scoateti si lasati la racit pe un gratar. Taiati numai cand painea e complet racita.

A durat mai mult sa scriu reteta decat sa fac painea 🙂 Este o paine usor de facut si care va va rasplati efortul umpland bucataria de miros de paine buna.

Poate deveni usor painea de fiecare zi. M-as bucura sa fie asa!

sursa foto: purelyfood.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *