copii sanatosi

Nu stiu care e CALEA BUNA si  ADEVARATA. Ce stiu insa, e ca de multe ori adevarul se afla undeva intre extreme. E in mana noastra sa ne situam pe o pozitie intre cele doua, care sa ne fie favorabila noua, avand ca prioritate sanatatea si NU comoditatea.

Ca parinte esti bombardat de lozinci de genul

  • „da carne copilului, altfel o sa fie anemic si molesit! Fa orice smecherie numai sa manance carne!”
  • „daca ii dai copilului lactate face mucus, nu mai scapi de complicatii ale racelilor!”
  • „toata lumea e alergica intr-o masura mai mare sau mai mica la lapte. Nu ii da copilului lactate!”
  • „daca nu ii dai copilului lapte, de unde isi ia calciul?!”
  • „daca nu ii dai copilului dieta vegana il imbolnavesti cu mana ta”
  • „daca nu iti cresti copilul raw vegan o sa cada de pe craca de bolnav, fara energie, toxinat ce o sa fie”
  • „vaccineaza-l!”
  • „nu il vaccina!

V-am mai povestit deunazi despre diverse surse de informatie care infiereaza orice dieta care nu e raw vegan sau vegan. Aici gasiti articolul cu pricina. In cele de mai jos o sa scriu cate ceva despre extrema raw vegan/vegan  versus dieta „cu de toate” pentru copii.

Dupa parerea mea, dieta copiilor nu intra in aceeasi categorie cu dieta adultilor. Motivul  ar fi ca adultii, in cele mai multe cazuri, au deja un organism intoxicat de o hrana neadecvata si excese alimentare, precum si din cauza unei expuneri mai indelungate decat a copiilor la poluare de toate felurile. De aici, nevoia de a contrabalansa acest exces de „otravuri”printr-o alimentatie mai simpla care sa permita evacuarea lor.

Cu cat e mai grav simptomul intoxicarii, adica metehnele care apar si ne dau un semnal de alarma, cu atat mai drastica trebuie sa fie atitudinea. Adica ai o boala „incurabila”, adopti un regim de cruditati exclusiv, pentru o perioada indelungata. Valeriu Popa zicea ca un cancer se instaleaza in 7ani si iti ia tot 7 ani a il elimini. Daca ai o „bolicica”, incerci un 75% cruditati sau un regim pe mai scurta durata.

Dar la copii situatia nu e aceeasi.

mofturi la mancare

1. Exista un factor genetic. Daca ii dai unui copil o paleta larga e alimente, cat mai putin chimizate si pervertite, el va alege instinctiv ceea ce ii este necesar. Unii vor alege predominant legume, altii nu pot suporta legumele si prefera fructele. Altii, daca nu au carne la fiecare masa iti infig furculita in picior. Cu genetica nu te pui! Deci, in principiu, atata vreme cat incerci sa asiguri nutrienti variati si mancare „curatica” in acord cu preferintele copilului cred ca te afli pe calea cea buna.

2. O hrana exclusiv cruda pentru o perioada lunga de timp priveaza organismul de enzimele necesare digestiei mancarurilor preparate sau lactatelor. Daca intr-o zi copilul zice: STOP! Vreau iaurt sau ou sau branza…si ii dai, sau mai rau, mananca singur pe ascuns, o sa boleasca. O sa boleasca rau! Fanaticii raw food-isti o sa zica: „ti-am zis eu, orice nu e crud e otrava si organismul reactioneaza asa, dandu-ti un semnal!”. Eu zic ca unui bebelus de 3 luni daca ii dai un minunat smoothie verde, care pe unii ii scoate din morti, o sa isi verse matele. De ce? Ca smoothie-ul e sanatos?! O fi el sanatos pentru unii, dar nu pentru bebelus, pentru ca el nu are enzime ca sa il digere.

Deci, nu orice este crud face bine oricui si in orice cantitate. Extrapoland, poate nici oul sau iaurtul nu e o otrava propriu-zis. Dar daca il vari pe gat unuia care nu e pregatit sa il digere, pentru ca nu l-ai lasat tu sa fie pregatit, o sa ii faca mai mult rau decat bine. Daca ar fi avut enzimele nu i-ar fi fost rau de la ou sau de la un iaurt bun, nu pasteurizat si flambat de 15 ori. Au contraire, ar fi beneficiat de nutrientii din el.

De aceea eu zic ca NU e buna o dieta exclusiv raw vegan pentru copii. Pentru ca le limitezi optiunile foarte mult si nejustificat. Poate urca pe Everest cand se face mare si ii dau oamenii numai fiertura. Zice „nu, multumesc. Da’ morcovi nu aveti?”. Ori va lesina de foame, ori va mananca fiertura si va boli in crevasa 2 zile ca nu o poate digera.

Lipsa enzimelor e o chestiune foarte serioasa la care e bine sa te gandesti cu limpezime inainte de a exclude pe termen indelungat o categorie de alimente din meniu.

3. O alimentatie exclusiv raw vegan este intensiv alcalina. Asta inseamna ca organismul primeste numai hrana foooooarte curata si se afla pe un modul quasi permanent de detox. E bine? Hmmmmm….

Unei veverite, daca hotarasti sa o hranesti alcalin cand vine iarna, pentru ca ii vrei binele, si ii dai morcovi in loc de alune si nuci…o sa ii inghete coada in scorbura. Ca e pe detox si nu pe asimilare. Asa si omului. Daca Dumnezeu voia sa mancam exclusiv cruditati 365 de zile nu facea iarna. Pentru ca, iarna, daca esti raw foodist, ti-e frig. Ti-e foooarte frig si ti se usuca pielea. Si ai vrea si tu ceva caldut si consistent sa nu iti fie frig la mate.

Daca esti bolnav si trebuie sa mananci cruditati ca sa te faci bine, mai pui un cojoc si o sticla cu apa calda la picioare si mergi inainte. Dar, daca nu ai o nevoie imperioasa de crudivorism, iarna ar fi bine sa mananci si putin mai acid si sa mai pui un kil, doua pe tine ca sa iti tina de cald, si sa fii in rand cu anotimpurile. Detoxul se face primavara cand izbucneste clorofila, vara se face mineralizare, vitaminizare si toamna-iarna mananci ca sa rezisti la ger. Despre subiectul asta voi detalia intr-o postare despre dieta in functie de anotimp.

Deci, nu cred ca e bine pentru un copil care e in perioada de asimilare timp de vreo 16-18 ani sa il tii in cusca detoxului numai pentru ca esti extremist si speriat de maladii potentiale. Trebuie sa avem grija sa nu fim bolnavi la scufa, la suflet si o sa ne fie bine si la corp. Copilul trebuie sa experimenteze, sa aleaga. REPET, sa aleaga dintr-o pleiada de  optiuni sanatoase. Adica nu carne scufundata in nitriti si tone de dulciuri cu E uri, sucuri care au conservanti, coloranti, potentiatori de arome etc. Astea sunt deseuri poluante. Vorbesc de hrana adevarata, cat mai aproape de starea naturala, cat mai neaosa.

Concluzia mea este ca pentru copiii mei nu consider ca dieta exclusiv raw vegana sau exclusiv vegana este calea de urmat.

3 comments on “Cum sa ne crestem copiii frumos si sanatos”

  1. Am rasfoit articolele…oferi informatii importante.
    Mai scrie…
    In special alimentatie, meniuri copii.
    Unul din copiii mei nu mananca salate/cruditati. Nicio leguma proaspata. Sunt ingrijorata …tot caut o solutie…
    M am simtit mai bine cu acest articol…
    Multumesc!

  2. Alexandra ma bucur ca te-am gasit. Promovezi ingrijirea corpului, a sufletlui, dar si a mintii intr-un mod sanatos.

    Bravo, informatii f. utile, structura buna, fara balarii.
    Imi place cum si ce scrii, dar cel mai de apreciat este ca zici lucrurilor pe nume si mai esti si amuzanta „ti-e frig La mate”.

    Te indemn sa scrii mai mult, ai har! Cine stie, poate caietul se va transforma intro carte.

    Numai bine!
    Citesc cu drag,
    Gina Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *