crema antirid

Unde e crema antirid nemincinoasa, care odata aplicata pe fata nu actioneaza doar pentru putin timp, ci a la longue? Care e crema aceea care nu contine apa din plin, ci substante de care chiar ai nevoie? Exista asa ceva….sau cautarea ei trebuie abandonata? Sa vedem…

Dupa ce am trecut din sosonii comozi de studenta in pantofii incomozi de corporatista, brusc nu am mai putut sa folosesc crema nesofisticata pe care o aveam in facultate si pe care o folosea cu brio si maica-mea. Era „no name”, era facuta la farmacie, dupa retete ocultate, nu avea miros.. In plus avea dubios de putine ingrediente. Dubios de putine pentru mintea mea de atunci.

Asa ca am inceput o cautare. Am intrebat-o pe directoarea de „finance” de pe grup…care era dupa mine tinta in cariera (ca stateam si eu la aspiratie prin departamentul financiar :-))) ce crema de fata foloseste. Tipa era zglobie la minte, tonica, tanara si totusi in pozitie de top management, in plus ten ca portelanul. Role model…. Pe vremea aia nu intelegeam ca nu conteaza smacurile cu care te dai pe fata atat de mult, conteaza relaxarea si faptul ca in perioada de bugetare ea pleca la 6 de la serviciu, iar eu pe la 9-10 noapeta, uneori si mai tarziu (asta pentru cateva luni pe an). Ea nu mi-a zis atunci ca secretul ei este ca la ora 10 e in pat in stare alfa, in timp ce eu eram in metrou, ci mi-a zis ca se da cu Clinique. Hopa, zic eu.. iaca tinerete fara batranete. Pasol na turbinca, mai Clinique, atunci!

Numai ca, eram tanara, aveam salariu de junior si rata la casa. Clinique-ul era exclus. M-am dus atunci in farmacii. Am ales Vichy…tipa aia din reclama arata bine, eu aveam mintea usor necoapta, crema era scumpa, dar nu foarte scumpa. Mergea de corporatista frageda.

Am luat-o. M-am dat cu ea. Ma strangea fata. O simteam ca un pergament. De adaugat aici ca intotdeauna am fost super sensibila la chimicale. Nivea, L’Oreal si alte nume sonore de „shop” nu erau de nici o maniera tolerate de mine. Dar, ma gandeam eu ca Vichyul nu are aspect de crema „eftinache”, promovata intens, dar slaba in calitate. Gresit! Vichyul meu era la fel de apa de ploaie conservata si chimizata ca si cremele astea multinationale, doar ca poate era undeva mai putin parfumata si avea doi stropi micronici de apa termala. WAX!

Ideea pe care vreau sa o enunt este urmatoarea: 99,9% din cremele comercializate, hidratante, antirid, pentru ochi etc. au foarte multa apa in compozitie. O sa o regasiti pe locul unu sau doi la ingrediente. Ce face aceasta apa? Se absoarbe in prima faza in tesuturile de suprafata, ceea ce face ca spatiile mici (de ex. riduri fine) sa devina mai putin vizibile. Pana cand? Pana cand aceasta apa intra mai profund si noi redevenim iarasi ce am fost. Deci problema nu este rezolvata. Nici cauza si nici efectul. In plus, unde este apa, apar fungi. Cum nu e de dorit sa vezi mucegaiuri pe crema ta parfumata cu care te regalezi dimineata si seara…o sa primesti la pachet si niste conservanti. Si nu putini. Usor de identificat ca parabeni.

Pielea este ultra permeabila. De aceea ne si dam cu o gramada de minunatii, ca sa intre in profunzime si sa inotam contra curentului. Dar parabenii intra si ei. Corpul nu ii recunoaste si ii scoate din fluxul sanguin. De ce? Pentru ca daca i-ar tine acolo ar fi ca si cum ar plimba niste otravuri prin corp. Atunci, el alege sa ii izoleze. Unde? In tesuturi mai putin vascularizate, care atunci cand cresc peste masura, trebuie extirpate. Cine citeste, sa inteleaga! E mai putin periculos parabenul din gelul de dus decat ala din cremele de corp sau de fata. Pe primul il clatesti in 5 minunte, iar cantitatea absorbita este evident mai mica, pe cand, la lotiunile care se aplica pe piele nu scapi de nici unul. Se absorb in totalitate. Chestiunea cu parabenii e similara cu efectele razelor solare. Sunt cumulative. Cate putin in fiecare zi…

Revenind la cremele de fata..Exista o bariera fosfolipidica care impiedica pielea sa se deshidrateze. Ceea ce trebuie noi sa facem este sa o mentinem intr-o stare cat mai buna. De aici se desprinde ideea ca pentru un ten fara riduri NU ai nevoie de emulsiile apa-ulei-conservanti, cu extrem de mult apa, ci de uleiuri.

Stiu ca dupa aceasta concluzie o sa fie multe sprancene ridicate a mirare si neincredere. Dar e o concluzie pe care am testat-o. Pe ten uscat si ten mixt. De ce functioneaza uleiurile? Pentru ca molecula lor e prea mare de obicei ca sa penetreze pielea, si ele raman la suprafata. Ce fac ele la suprafata pielii si de ce e acest fenomen sanatos pentru toate tipurile de ten… vom vedea in episodul urmator!

Deci, cremele cu multa apa nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata eficiente si miraculoase! poate doar foarte scumpe pentru ceea ce ne ofera. Platim de cele mai multe ori imaginea si nu continutul.

Pana la aprofundarea subiectului, luati lupa si cititi ingredientele cremelor si lotiunilor pe care le folositi. Daca veti considera ca nu am batut campii si informatiile se verifica.. va mai astept la o citire!

PS Pana atunci, ca nu va costa nimic, incercati sa va demachiati seara cu un disc de bumbac umezit cu apa plata pe care ati pus cateva picaturi de ulei.  De masline sau migdale.. presat la rece sa fie. Si spuneti-mi daca nu e cea mai minunata senzatie…..No name, fara parfum, aproape gratis…si totusi, dupa parerea mea, cea mai buna varianta.

sursa foto: eyewrinklescream.blogspot.com

11 comments on “Crema antirid eficienta. Mit sau realitate?”

  1. Foarte corect si din experienta. eu am o accnee rebela care nu trecea cu nimic! am fost si la doctori(renumiti) care bineinteles mi-au subtiat portofelul si mi-au recomandat creme peste creme si pastile care mai decare straine. Insa, studiind problema cu mintea mea, mi-am zis ca neaparat imi trebuie ceva natural si astfel acum multi ani am incercat si crema cu spirulina de la Hofigal. In 2 luni nu mai aveam accnee DELOC. O crema fara mari pretentii si fite si incredibil de ieftina si care miroase a proaspat si a alge. + crema tot de la Hofigal cu coenzima Q10 si catina si alte plante. Mai utilizez si samponul si balsamul de la ei, si alte cateva produse si capsule. de la Dl. Manea ( cercetatorul si proprietarul brandului Hofigal) , a spus printre altele, ca intotdeauna sa ne uitam la termenul de valabilitate al produselor ( creme de ingrijire , geluri, sampoane, mancare etc) , care cu cat este mai mare cu atat sunt mai multi conservanti si chimicale mai multe. O zi buna!

  2. Hmm, daca vine vorba de creme.. pot spune ca din multele incercate de mine, cel mai bine mi se potriveste PERLE BLEUE Active Retention Age pentru zi si PERLE BLEUE Visage Care Moisturise pentru noapte. Important este, pentru a evita aparitia ridurilor, sa eviti razele UV si gerurile… Sunt factorii numarul 1 care influenteaza aparitia ridurilor 🙂

    • Hmmm, comentariul acesta seamana cu cele platite….Desi frazele dumneavoastra par mai degraba „dictate” de cineva, si nu izvorate din experienta personala, am aprobat totusi comentariul.
      Ne-ati ajuta, daca ne-ati transcrie aici lista integrala a ingredientelor ca sa ne facem o idee despre ce face ca aceste creme sa fie atat de eficiente si bine tolerate, precum si un pret… ca sa ne facem o idee despre raportul calitate/pret.

      Fiecare e liber sa inteleaga ce doreste.

    • Am folosit aceasta crema de PERLE BLEUE si sunt prostii, nu recomand la nimeni. Foarte foarte scumpa si nu are nici un rezultat. La fel de eficienta ca o crema de 10 lei sau mai putin….rezultate ZERO.

      • Azi am descoperit pe fb o reclamă despre această cremă „minune” și am pornit în cautarea unor opinii reale și pertinente. Mă bucur că am gasit aici o parere referitor la cât de „bună” este crema. Mulțumesc.

  3. o sa te dezamagesc :). grav! am ten de portelan, zero riduri, varsta matusalemica si o viata zdravan agitata. prima e genetica! apoi vin: apropape zero expunere solara. retinol si acizi si antioxidanti aplicati zilnic. da! ma demachiez cu ulei 🙂 (fara discheta pt ca-mi zgarie moaca), apoi indepartez uleiul cu un gel bland de bebelusi sau cu syndet.

    • De cate ori aud o experienta fericita, nu sunt dezamagita, din contra….

      Veridicitatea celor spuse de mine este confirmata de studii si de mii de ani de practica ayurvedica…Deci, cel mult ati putea fi exceptia care confirma regula, in nici un caz regula…

      Atat vreme cat luam in considerare influenta factorului genetic, nici nu avem foarte mult a discuta despre regimul de mentinere…Pentru ca de exemplu, oricat de bine si corect m-as ingriji, nu voi avea niciodata la o varsta matusalemica, ca sa va citez, tonusul si lipsa de riduri ale unei femei de culoare…Ar putea sa imi indice sa urmez regimul ei de frumusete, dar nu o sa ma convinga, pentru ca nu regimul, ci ADN ul ii confera aspectul pe care il are.

      Asa ca eu raman la concluziile mele…si va multumesc pentru comentariu.

  4. 🙂 daca luam in calcul genetica, Ayurveda e dezvoltata si aplicata pe genele din Sudul Asiei. deci rationament ulei +piele= ten portelan sau pe aproape…pica cu mult succes. echipamentele enzimatice sunt distincte in functie de zone (ereditate). putem procesa sau nu diferite elemente. (eg., nu vom putea in veci procesa atata Omega cat va procesa un eschimos)
    in zona asta geografica suntem mixati, dar totusi departe de genele din Sudul Asiei. n-o sa mearga de la sine nici „retetele” pt pielea abanos, nici cele coreene. insa puna dermatologie mixata cu putina biochimie si plante locale/zonale [de unde ce mai probabil avem (re)surse ADN], merg la sigur 🙂

    multumesc pt dialog!

    • Atunci cand am spus ca e dovedit de studii, evident din timpuri moderne, ma refeream la studii care nu neaparat urmaresc sa “demonstreze” preceptele ayurvedice, ci pur si simplu ajung la concluzii care se suprapun peste ele. Ceea ce le face si mai fascinante.

      Deci, grupul de studiu nu este din sudul Asiei, ci, probabil, din America de Nord. Chestiunea cu microbiomul ramane valabila indiferent de continent, in opinia mea.

      La fel ca microorganismele din intestin care au nevoie de acid butiric ca sa prospere. Asta e nevoia lor indiferent de locul de bastina al purtatorului. Indienii iubesc ghee ul care e aproape ubicuu in hrana lor. Iar ghee ul le hraneste lor microbiomul, care la randul lui le optimizeaza digestia etc.

      Deci, chiar daca noi nu folosim ghee ul, ar trebui … Si, supriza, am gasit intr-o carte despre hrana taranului roman de la inceput se secol XX o referire la untul clarifiat. Pe care il foloseau cu succes si nu lipsea din gospodarie.

      Asta am vrut sa spun inca de la bun inceput. Am scris comentariul pentru cine mai viziteaza… sa fiu sigura ca prinde intocmai mesajul meu, care, corect inteles, nu lasa loc de polemici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *