fit

Vine vara. Toata lumea vuieste despre povesti de slabit…cu happy end sau nu. Iata o poveste adevarata, al carei talc trebuie deslusit…

Prietena mea, X.

E o doamna incantatoare, cu o zestre genetica de invidiat. Nu-si arata varsta de nici o maniera. Nu e supraponderala decat in masura in care dupa nastere/nasteri si poate mancat mai putin disciplinat, mai ramai cu vreo 5 kg fata de perioada in care erai fara griji si aratai ca un manechin. Cu toate astea, imi spune la telefon ca a fost sa vada o nutritionista. Este extrem de incantata. Nutritionista a incercat sa ii inteleaga preferintele culinare si apoi i-a „compus” un program de nutritie pentru reducerea greutatii PERSONALIZAT. Bravo, sa fie intr-un ceas bun!

Dupa o vreme, vorbim iarasi. E incantata, a slabit ce si-a propus. A costat 1.000 RON. Mi-a zis ca a invatat chestii importante pe care le ignorase pana atunci, cum ar fi „nu mai ciuguli ce ramane dupa ce mananca copiii” si un NU horatat linguritei de miere de la cafea. E de preferat indulcitorul artificial.

Colega  Y.

Supraponderala cu ceva kilograme. Ia o dieta de la prietena ei care a fost la nutritionist si a primit contra sumei de 1.000 RON o dieta PERSONALIZATA, cu care a slabit. Asa ca a „adoptat-o” si ea. Colega ajunge si ea in timp scurt sa elimine 11 kg. Dar incepe sa ii cada parul, face hemoroizi, dezvolta o depresie legata de mancare …Prietena ei insa, pune inapoi totul dupa ce inceteaza dieta. Colega se apuca intensiv de sport (de 5 ori pe saptamana) si se mentine.

Asa ca punem cap la cap povestile si hotaraste sora-mea sa ceara cele doua programe ca sa ne facem si noi o idee.

Surpriza de proportii!!! Programele erau identice. PERSONALIZATE si IDENTICE.

In afara de aceasta „falsa” personalizare asupra careia nu insist, dupa parerea mea programului de pierdere a greutatii ii lipsesc niste coordonate de insanatosire. Cand ne dolofanim e un semnal. Semnal ca nu mancam ce trebuie, cum trebuie, cand trebuie. De ce? Pentru ca suntem obositi, nu avem timp, avem persoane care ne calca pe nervi zi de zi si nu le putem evita (si atunci ne „premiem” culinar), pentru ca nu suntem suficient de „dragaliti”, pentru ca stam departe de parinti si de prieteni, pentru ca traim restrictiv si mancarea e domeniul pe care nu ni-l diriguieste nimeni sau pur si simplu pentru ca nu am acordat atentie chimicalelelor din mancare care ne imbolnavesc. Poti sa mesteci de 40 de ori fiecare imbucatura, sa nu mananci seara, sa mananci cat incape intr-o soseta la fiecare masa, dar daca bagi tone de conservanti, hormoni si alte asemenea substante care numai hrana nu se pot numi, te vei resimti.

Deci, ce as astepta eu de la o nutritionista? Sa ma trateze individual si sa ma invete cum sa schimb in bine ceea ce fac acum. Nu pentru o cateva saptamani, ci pentru toata viata. Sa imi reveleze principii sanatoase, nu modalitati de a pierde greutatea si pe langa ea enzime, flora intestinala si minerale de care am atata nevoie. Sa ma invete sa mananc (ce, cum, cand) ca sa ma insanatosesc, sa ma dezintoxic si corpul meu sa revina la coordonatele pe care le aveam atunci cand ma simteam si aratam bine. Asta cu „e mai bun inducitorul artificial decat mierea” e o gogorita uriasa.

De cele mai multe ori, dolofaneala sau flescaiala corpului nostru nu e ireversibila, nu e ceva ce vine automat cu varsta, ci e un raspuns la probleme pe care nu le gestionam cum ar trebui. Avem nevoie de timp in care sa ne cautam nemultumirile si sa le „maturam” din viata noastra. Atunci o sa avem si puterea de a pune ordine in felul in care ne tratam corpul (incepand cu nutritie, continuand cu miscare si terminand cu ingrijiri consecvente).

Dieta trebuie sa fie intr-adevar personalizata, pentru ca suntem cu totii atat de diferiti, din fericire :-)) Dar, principiile pe care cladim aceste diete trebuie sa fie mereu aceleasi. Ele nu se schimba odata cu „tendintele”. „Dietele care sunt in tendinte” pot sa te ajute sa pierzi kilograme, dar nu neaparat te fac sa castigi sanatate!

Hai, capul sus! Toti suntem mai tineri in interior decat ne aratam lumii! Trebuie doar sa ne punem in acord exteriorul cu interiorul.

PS o sa detaliez chestiunile care mi s-au parut mie dubioase in dieta „personalizata” intr-un articol viitor :-))

sursafoto:schoolofbeinghealthy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *