sarcinc caimsacumpuncture

La prima sarcina citesti aproape tot ce iti cade in mana despre sarcina si bebelusi. Carti mai mult sau mai putin folositoare, le citesti pe toate, pe nerasuflate, cu gandul ca niciodata nu esti pregatita pentru travaliu si mai apoi pentru copil. La a doua sarcina, poate o sa mai atingi una sau doua carti, dar numai dupa ce o sa ai suficiente recenzii ultra pozitive. Acum nu ai timp de pierdut si viata bate cartea. Ce ai mai putea invata? La al treilea sau al patrulea  copil s-ar putea probabil sa scrii tu o carte despre sarcina sau bebelusi…caci intotdeuna ar mai fi ceva de dezbatut…

Iata mai jos cateva ganduri vis a vis de lucrurile pe care le-am invatat din jurnalele de sarcina, precum si ce am aflat din propria mea experienta si merita impartasit.

1. Din momentul in care liniutele roz au aparut pe testul de sarcina, nimic (sau aproape nimic) nu va mai fi la fel.

Cand ramai insarcinata este momentul in care incepe o schimbare mai presus de kilograme, contractii si sensibiltati bruste cu revarsari torentiale de lacrimi. Este momentul in care incepe sa prinda contur o fiinta care ar trebui pusa in topul intereselor tale de acum. De ce? Pentru ca asa e natural. Ai primit atentie, educatie, dragoste pana la o maturitate (relativa!), iar acum simti nevoia sa le daruiesti si tu la randul tau. Este tranzitia la perioada in care nu vei mai dormi noaptea bustean pana a doua zi, ci te vei trezi de cateva ori. E copilul pe jos? Este patura lui pe jos? Sau pur si simplu  te trezesti si te uiti la el cat e de simpatic (cand doarme!) si te simti foarte fericita.

E bine sa constientizezi schimbarea, pentru ca daca o sa continui sa te porti ca si cum nimic nu s-a intamplat, cele ce vor urma nu vor apuca intotdeauna pe drumul cel bun. Acum se pun semintele pentru roadele din urmatorii 10-20-30 de ani din viata copilului tau. Te transformi dintr-o zana independenta intr-o mama dedicata.

2. In cele 9 luni de sarcina putem pune baze solide sau baze firave pentru sanatatea copilului nostru. Depinde doar de noi.

In lunile de sarcina corpul lucreaza asiduu la constructie de ochi, urechi, gene si sprancene, sistem osos, creier sanatos si muguri de dinti pentru intreaga viata. Asta inseamna ca purtam in spate o responsabilitate cu mult mai mare decat burta care creste pe zi ce trece. De burta vom scapa, dar responsabilitatea va creste continuu. E de invatat sa o purtam cu spatele drept si capul sus.

E de folos sa intelegem ce anume ajuta la construirea bebelusului si ce anume darama noaptea, zidurile pe care ne chinuim sa le construim ziua. Oboseala, stresul, mancarea neadecvata, gimnastica sustinuta menita sa ne (men)tina “papusi” in timpul si dupa sarcina, mai mult vor dauna decat vor ajuta. E bine sa ne stabilim prioritatile. Este o prioritate sa iei doar 9-12 kilograme in sarcina sau e o prioritate sa mananci variat astfel incat sa ii asiguri fatului o gama larga de nutrienti si sa ii pui bazele unor enzime digestive bune si apoi ale unei digestii de invidiat? Imunitatatea porneste de la sistemul digestiv. Cand incep bolesnitele la copil, atunci intelegem (uneori tardiv) de ce trebuie sa dam atentie atat de mare nutritiei si odihnei (psihice si fizice).

Mie una, mi-a venit  foarte greu atunci cand ajunsa cu fiica mea la un terapeut pentru probleme de asimilare, m-a intrebat direct: „ati fost stresata in lunile 3-4 de sarcina? Atunci se formeaza enzimele.”

Da, am fost stresata. Desi eram in concediu medical pentru ca aveam contractii, lucram cate 8-10 ore pe zi cu laptopul in brate pentru ca eram in perioada de bugetare si tinteam la un bonus de buna purtare. Am inteles ca am facut alegerea neinspirata, ca sa folosesc un termen elegant, de a ma purta ca si cum NU eram insarcinata, ca o corporatista care isi simte amenintata pozitia daca nu face ce i se spune , invocand motive “neimportante”, cum ar fi o sarcina.

A fost fooooooarte greu. Nu pot da timpul inapoi, iar fiica mea e stampilata de aceasta malabsorbitie.  Cine are copii deja intelege ca ai prefera sa ai tu 10 malabsorbtii decat sa sufere de ceva copilul tau care porneste in viata. Prea tarziu! La fel cu dintii. Sunt dinti definitivi care se formeaza intrauterin, altii in primele luni. Orice neatentie si carenta alimentara o sa isi puna amprenta pe ei. Stiu ce vorbesc, pentru ca vorbesc din experienta mea.

3. De aceea, desi suna a cliseu, va spun apasat: prioritatea in sarcina este sanatatea, echilibrul mamei si copilului. Nu slujba, nu silueta, nu mentinerea unui ritm de viata ca cel dinainte. In sarcina trebuie sa fii eliberata de tensiuni.

Un doctor foarte haios mi-a zis cu prilejul unei ecografii ca, atunci cand esti obosita sau stresata (aici intra si oboseala generata de exercitii “fantastice“ de mentinere a formei fizice) e ca si cum ii pui copilului in fata o farfurie mare, dar cu mancare foarte putina pe ea. El nu va creste asa cum e normal si nu va asimila cum trebuie nici intrauterin, nici dupa nastere.

Exista sabloane sau modele de sarcini ale “domnitelor de success”, ale divelor zilei premiate si ultra laudate in media si de like-istii lor. Doamnelor dragi, modelul de sarcina de succes se va vedea in copil si pe figura mamei.

4. Modelul de sarcina de succes NU este sa arati ca o adolescenta desi esti un luna a 8-a. Sau sa alergi pe banda si sa faci mai stiu eu ce programe de mentinere a tonusului.

Pai, daca trebuia mentinut tonusul muscular asa de ridicat in mod natural, banuiesc ca am fi avut si noi o sarcina de 2-3 luni ca sa ne putem catara prin copaci si alerga dupa iepuri si nu una in care sa ajugem sa caram 15-20 de kg dupa noi. In sarcina, ligamentele se fac mai laxe. Chiar si maxilarul inferior sufera modificari. Totul merge in sensul unei relaxari musculare si a ligamentelor astfel incat, un uter cat o smochina sa ajunga sa adaposteasca un bebelus de 3 kg si un bazin delicat sa lase sa treaca prin ele acelasi bebelus cu umerii lui lati cu tot.

Treaba mamei e sa fie sanatoasa si sa adaposteasca in interior un prunc sanatos. Nu pictorial, nu dimensiuni de picioare de chinezoaica, nu tocuri ca niste schele. Hai sa ne revenim in simtiri si sa alegem modelele de mame nu din revistele glamour, ci din parc. Care copil e rumen, vesel, mananca cu pofta, alearga cat il tin picioarele… ochiti-o pe maica-sa. Si luati modelul de la ea. Astia care sunt apatici, letargici, slabaturi fara chef….in afara unor cazuri patologice, precis au niste mame “control  freak” (nu am gasit o traducere multumitoare in romana), slabe si zane, la care se uita cu coada ochiului si cu gura stransa a invidie multe mame care imping carucioare sau dau copiii in leagan. Categoria asta nu ne intereseaza.

M-a apucat si pe mine aqua gym-ul prin luna a 6-a si a 7-a de sarcina. Ca imi zisese o doctorita ginecoloaga (pe care am parasit-o dupa aceea fara regrete) ca prea am luat-o pe ulei cu greutatea si sa nu mai mananc ca de Revelion in fiecare  zi (ea mi-a zis mai urat si mai dur) si  sa fac gimnastica. Iaca am facut. Si mi s-a scurtat colul inainte de vreme si am stat in pat vreo 2 luni pana am nascut. Eu nu zic ca oricine face aqua gym in sarcina o sa aiba colul scurtat. Eu zic ca in sarcina, atata vreme cat nu mananci porcarii grave si atata vreme cat nu te lenevesti la plimbari, stie corpul tau ce face. Nu trebuie sa fii obsedata de kilograme si gimnastica.

Copila mea a avut aproape 4 kg cand s-a nascut. Eu am luat 17 kg in sarcinal, nu mi se inchidea nici o canadiana si purtam pulovere de la barbatul meu (alea mai unisex), dar intr-o luna jumate dupa nastere,  scapasem de 14 kg dintre ele. Fara nici o dieta.  Copilita mea a avut un start bun si o imunitate excelenta. Daca nu ar fi fost episoadele de bugetare si stres corporatist as fi putut spune cu mana pe inima ca am facut ce trebuia.

carmen bruma cu vladut 1

Recunosc ca frenezia scrisului pe tema sarcinii s-a declansat dupa ce am vazut imagini din pictorialul lui Carmen Bruma in Viva, pare-mi-se. Eu una, am vazut o diferenta uriasa intre aura de implinire si sanatate a mamei si micutul stingher, cu dimensiuni delicate pentru varsta la care copiii ar trebui sa nu “isi mai incapa” in piele, sunt rotofei si inveliti ca niste pepenei. Uitati-va la poze si judecati singure. In aceeasi perioada cu pictorialul si aparitiile in media, a fost lansata cartea “Jurnal de sarcina, cum sa iti controlezi greutatea si sa nasti un copil sanatos”.

carmen bruma cu vladut

Sa lesin de ras. Pai, ultima chestie de facut in sarcina e sa controlezi greutatea. Daca ai ceva de controlat e sa nu lasi pe altii sa te calce pe cap, sa nu muncesti peste masura si sa nu exagerezi cu inghetatele. Dar in rest, e perioada de relaxare, de fericire, de dezagazuire. De ce? Pentru ca esti in mijlocul creatiei. Daca nu vrei sa nasti o creatie constipata si stinghera, trebuie sa te simti tu libera. Asta cu controlul e ca si cum mi-as pune pantofi cu o masura mai mica, sa imi iasa ochii din cap, dar sa arat delicata. De remarcat ca pe primul loc in titlu nu e sa nasti un copil sanatos, ci este “sa controlezi greutatea”. Nu, n-am citit cartea. Pentru ca am prins-o pe Carmencita ca a copiat. A copiat in a doua carte 3S din prima carte. Cum timpul e pretios, si pe masura ce imbatranesti, ti se mai cariaza un dinte, iti mai apare un rid, iti dai seama acut de treaba asta, voi mai astepta pana sa citesc jurnalul de sarcina, ca sa nu am un “déjà vu, déjà lu” si sa imi pierd vremea.

Deci, mesajul meu este: chiar daca ati vrea sa aratati precum Carmen Bruma, in sarcina aveti altceva mai bun de facut.

bebe 3 luni rainbow eleven

Daca traiti corect, natural, liber si sanatos in cele 9 luni, in urmatorii 20-30-60 de ani va veti bucura de vlastare vanjoase. Vlastare vanjoase inseamna mame fericite, iar mame fericite inseamna mame frumoase. 

5. Sarcina este cu muuuuuuuuuuuult mai importanta decat celulita invadatoare, decat vergeturile de nesters, decat “ombelico”, care nu va mai arata niciodata cum a fost la majorat. Este ocazia sa demonstrezi ca poti sa faci mai mult decat a arata bine. Trebuie sa FII cineva bun, frumos si cu un simt al valorilor bine pus la punct. Nu de alta… dar trebuie sa ii inveti pe cei pe care tocmai ii aduci pe lume lucruri de folos si nu nimicuri fara importanta.

Canoanele zilei in materie de frumusete sunt perisabile. Uitati-va in pictura de-a lungul secolelor si veti vedea.

Sanatatea, in schimb, inseamna frumusete. Daca aveti grija de voi sa fiti sanatoase, asta se va vedea in luciul si textura parului, in dinti sanatosi, in tonus muscular, in piele ferma si in minte si suflet echilibrate. Mens sana in corpore sano. Iar atunci, mai presus de toate veti pretui atitudinea, relaxarea, siguranta, eleganta si veti avea dorinta de a invata mereu si de a face bine. Acesta e modelul la care trebuie sa ne raportam, iar nu la “divele” de pe copertile revistelor. Modelul sanatatii si al bunatatii e cel care e valabil mereu.

Deci, bucurati-va de privilegiul sarcinii! La capitolul asta sunt sigura ca barbatii ne invidiaza!

PS Ca sa nu ziceti ca sunt extraordinar de carcotasa va spun ca am un jurnal de sarcina preferat. Vicki Iovine “Best friends’ guide to pregnancy”. L-am citit in engleza, deci nu stiu daca traducerea in romana reda savoarea cartii. In romana cred ca se numeste “Cel mai simpatic ghid de sarcina”. La capitolul informatii “What to expect when you are expecting”  de Eisenberg si Murkoff  este mai mult decat suficient. La asta as adauga o cercetare pe teme de alimentatie, ca sa nu mananci balast, ci lucruri cu adevarat folositoare. Daca simtiti totusi nevoia de nereprimat de a  „controla” ceva, controlati-va sa nu faceti decat lucruri care va bucura, sa va intalniti cu oamenii care va dau tonus si sa va odihniti atunci cand simtiti nevoia.  In rest LIBERTATE si JOIE DE VIVREEEEEEEE!

sursa foro: caimsacupuncture.com.au, carmen bruma facbook page, rainboweleven.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *