Va place coaja de portocala confiata?
Eu ma dau in vant dupa coaja de portocala si lamaie. Fie ca e ingredient de cozonac, de celebra (in cercul nostru) Fanuropitta sau de prajitura „raw”, coaja de portocala sau de lamaie e ca un accesoriu care scoate din anonimat o tinuta minimalista. Ea adauga savoare, exotism, parfum si o anumita „caldura” orientala…
Pentru ca in comert am gasit o coaja de portocala (pulbere) nefericit de NEparfumata si lipsita complet de personalitate, am purces la cautare de retete pentru confiere…Peste ce am dat, m-a ingrozit. Procedee complicate, cu fiert, racit, glazurat etc…Cum nu am timp de citit retete din astea laborioase, daramite de executat, am ajuns in cele din urma la mirifica reteta pe care v-o propun. Nu numai ca este extrem de simpla si rapida, dar pastreaza in proportie uriasa parfumul si culoarea cojilor de portocala.
Ea a pornit de la mama prietenei mele G, cu care probabil ca deja sunteti familiarizati pana acum, la care am adaugat cateva accente personale (cuisoarele si esenta de vanilie).
Pe scurt, ingredientele ar fi:
– coaja de portocala/lamaie data pe razatoarea mica/mare sau taiata dupa preferinta (preferabil sa fie bio. Daca nu e bio, spalati-o cu otet, clatiti si apoi dati pe razatoare)
– zahar (eu am folosit brun)
– cuisoare (pulbere)
-alcool de 35-45 de grade sau esenta de vanilie (pastai macerate in alcoolul de 35 -40 de grade timp de 3 luni)
Se iau borcanele mici, se sterilizeaza si se lasa pana se usuca perfect. Se incepe prin a aseza un strat de zahar (0,5 cm-1 cm). Se taseaza bine si se adauga un strat de coaja de portocala sau lamaie(0,5 cm). Se adauga un varf de lingurita de praf de cuisioare. Se adauga din nou un strat de zahar si un strat de portocala si praf de cuisoare. Tot asa, asezam straturile alternativ, avand grija sa incheiem cu zaharul peste care mai punem un praf de cuisoare. Fiecare strat se taseaza cat mai bine pentru a ramane cat mai putin aer. Optional, adaugam dupa ultimul strat alcoolul sau esenta de vanilie (2-3 linguri la un borcanel). Inchidem ermetic si punem recipientele la frigider.
In zece zile vom avea coaja de portocala si lamaie confiata… gata de prajiturit! Este incredibil de aromata si, foarte important, este un produs fara multe chimicale (in special daca reusiti sa luati portocale si lamai bio). Se gasesc la preturi rezonabile la Auchan si la Lidl.
sursa foto: strawberryplum.com, sweet-lab.com, bestherbalhealth.com