bronz

Ne face bine sau ne face rau sa stam la soare? Este soarele indispensabil pentru sanatatea noastra sau e mai bine sa umblam infasurati si „baricadati” din cap pana in picioare de cum da lumina ?

In cele de mai jos o sa incerc sa schitez cateva din raspunsurile la care am ajuns dupa ceva ani de cautari…

1. AVEM NEVOIE DE SOARE PENTRU A FI SANATOSI

Cea mai buna vitamina D e cea obtinuta in urma expunerii la soare. Este indispensabila pentru absorbitia calciului si fixarea lui in oase. Este extrem de importanta in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. TREBUIE sa stam la soare in fiecare zi, in intervalul orar 10 AM 3 PM pentru o perioada de timp de 5-15 minute (in functie de sensibilitatea fiecaruia). Cu cat e soarele mai sus, cu atat mai multa vitamina D producem. Timpul de stat la soare in aceasta perioada trebuie sa reprezente un sfert din perioada dupa care, in mod normal, am suferi de arsuri pe piele.

De exemplu, daca dupa 30 de minute de stat in soare la ora 11 vi se inroseste pielea, atunci trebuie sa stati in soare  doar 7-8 minute la aceasta ora pentru a produce vitamina D. Important! Trebuie sa stati in soare FARA protectie solara! Protectia solara impiedica productia de vitamina D.

Vitamina D este importanta pentru sanatatea oaselor, a sistemului imunitar, a inimii si pentru echilibrul hormonal.

Dar, pentru perioada in care ne expunem la soare, dupa ce s-a incheiat “episodul de vitamina D”,

2. ESTE SUFICIENT SA FOLOSIM DOAR O CREMA DE PROTECTIE SOLARA? NU! NU ESTE!!!

Conform Agentiei Internationale  pentru Cercetarea Cancerului “cremele de protectie solara nu reprezinta cea mai eficienta optiune in prevenirea cancerului de piele, iar protectia impotriva radiatiilor solare nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe acest tip de produse”.

 Atunci, ce strategie abordam?

 3. Pentru a ne proteja

  • Purtam IMBRACAMINTE LEJERA DIN MATERIAL NATURAL (vezi iile din in sau din canepa cu maneci lungi pe care le purtau stramosii nostri. NU existau camasi cu maneca scurta!!!)
  • Stam la umbra
  • Folosim palarii de soare si

 4. ALEGEM O CREMA PENTRU PROTECTIE IMPOTRIVA RADIATIILOR

Cum o alegem? Vezi in acest articol

Cum o aplicam? REPETAT la 30-45 de minute.

Este bine sa retinem ca:

5. EXPUNEREA LA SOARE TREBUIE INCEPUTA GRADAT de cand se desprimavareaza. Astfel corpul isi va adapta secretia de melanina si vom fi protejati.

  Si, nu in ultimul rand,

 5. SA PREGATIM REZISTENTA ORGANISMULUI PRIN DIETA

In urma unui studiu s-a constat ca administrarea de vitamina A intern  inainte de expunerea la soare, pentru o perioada de 2 pana 14 zile, a avut ca rezultat extinderea perioadei de timp pana cand pielea sufera arsuri.  Nu este nevoie sa luam suplimente cu vitamina A, este suficient sa introducem in dieta alimente bogate  in betacaroten cum ar fi spirulina, algele verzi albastre, iarba de grau, chlorellam lucuma sau morcovii. De asemenea, trebuie sa ne imprietenim cu alimentele care contin antioxidanti pentru a contrabalansa radicalii liberi produsi prin expunerea la soare.

Deci, simplitatea este cheia:

  • stam la soare cu moderatie
  •  ne hranim “colorat”( astfel vom avea betacarotenul “bifat” si antioxidantii pe pozitie) si
  • ne alegem o crema de protectie solara pe principiul “raul cel mai mic”! (vezi aici)

Sanatate maxima si bucurati-va de soare!

sursa foto: sofeminine.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *