Oricat de absurd ar parea, exista substante cu un efect nociv dovedit asupra sanatatii noastre. Cu toate astea, ele se regasesc in mai toate produsele cosmetice, de uz cotidian….
Iata cum se numesc ele, unde se gasesc si ce efecte au:
PARABENI
Se regasesc in: sampoane, balsamuri, produse de styling, sapunuri lichide, geluri de dus, lotiuni de corp, geluri/creme de barbierit, creme, produse de machiaj, paste de dinti, produse pentru protectie solara.
Parabenii sunt substante sintetice cu rol de conservare. Exista numeroase studii care fac legatura intre parabeni si cancer, infertilitate, afectiuni endoctrine, afectiuni ale sistemului imunitar si probleme de crestere la copii. Corpul nu ii recunoaste structural si, in consecinta, nu ii poate elimina. Ii depoziteaza in tesuturile adipoase, mai putin irigate, unde ei se acumuleaza progresiv.
Cercetari pe diverse esantioane de tumori din masectomii au scos la iveala faptul ca in toate aceste esantioane au fost prezenti parabenii.
Parabenii sunt mai periculosi in cazul produselor care se lasa sa actioneze pe piele (lotiuni, creme), rezultand, evident, o rata de absorbtie mai mare.
De ce sunt necesari parabenii in cosmetice?
Deoarece produsele enumerate mai sus au apa in compozitie, deci ar avea un termen de valabilitate la nivel de zile. Parabenii prelungesc acest termen la nivel de luni sau ani.
FTALATI
Se regasesc in: produse de machiaj ( pentru buze, ochi, obraji), in produse de colorare a parului si in parfumuri sau deodorante.
Din nou, studiile au aratat ca fiecare dintre noi avem in tesuturi ftalati, dearece si in cazul lor, ca si la parabeni, apare efectul de bio-acumulare. Organismul nu se poate debarasa de ei. Categoriile cele mai expuse sunt copiii si mamele insarcinate.
Ce efecte nocive au ftalatii? Sunt cancerigeni, genereaza infertilitate, tulbura dezvoltarea in uter a fatului, precum si cea a copiilor.
Orice produs pe care nu se mentioneaza explicit ftalatii, dar are in lista ingredientelor cuvantul fragrance/parfum e susceptibil de a ii contine (evident campion la aceasta categorie este parfumul).
SLS sau SLES (Sodium Lauryl Sulphate sau Sodium Laureth Sulphate)
Se regasesc in: orice produs care face spuma (sampoane, balsamuri de par, sapunuri/geluri de dus, paste de dinti)
Ambele sunt produse care irita pielea.
Ele sunt folosite pentru proprietea lor de a genera o spuma abundenta, precum si pentru ca sporesc capacitatea pielii de absorbtie. Se regasesc, in consecinta, in unguente, pentru a micsora rezistenta dermei, substanta activa ajungand astfel mai rapid in interiorul organismului.
Dar, tocmai aceasta proprietate face ca orice alta substanta controversata care este continuta in produsele in care se regasesc SL/SLES sa patrunda fara mari oprelisti, de asemenea, in organism.
In consecinta, atunci cand cititi SLS/SLES pe lista de ingrediente, mariti vigilenta si fiti atenti la potentialii “cai troieni”.
EDTA – Ethylenediaminetetraacetic Acid
Se regaseste in: lotiuni hidratante, produse dermato cosmetice, produse de curatare (!!!), sapunuri, sampoane, balsamuri, vopsele de par.
Aplicat pe piele, EDTA are efect iritant si poate declansa alergii si dermatite de contact.
Oricine isi poate pune intrebarea: de ce este el folosit pe scara larga in produse cosmetice care au ca scop ingrijirea tenului, daca el are efectul contrar?
Raspunsul nu l-am deslusit.
In consecinta, avand in vedere ca “bonus”, pe langa iritatii, poate genera disfunctii ale rinichilor si perturbari ale dezvoltarii fatului la o folosire “consecventa”….nu ma mai intereseaza raspunsul la intrebarea de mai sus
Pur si simplu consider ca e de evitat!
FORMALDEHIDA
Se regaseste in: diversi conservanti. Nu este trecuta ca atare pe lista ingredientelor.
Ea este un conservant extrem de puternic (se folosea pentru broscutele folosite la disectie la orele de biologie sau pentru diverse alte organe/organisme in muzee de stiinta).
Dar, de asemenea ea este cu siguranta o substanta putenic cancerigena.
Iata denumirile (INCI) la care clopotelul pentru prezenta formaldehidei trebuie sa sune: Diazolidinyl urea, Imidazolidinyl urea, Dimethyl-dimethyl hydantoin si Quaternium-15.
PROPILEN GLICOL
Se regaseste in: lotiuni (ca fapt divers se regaseste si in antigel!)
Aici exista informatii care se bat cap in cap.
Respectiv, agentiile de sanatate care dau aprobarea pentru produsele cosmetice considera ca propilenul glicol nu prezinta un risc pentru sanatate atunci cand e prezent in produse care se aplica si se lasa sa actioneze pe piele, dar, in documentele care insotesc propilenul atunci cand acesta este cumparat de la furnizori ,se specifica “a se evita contactul cu pielea”.
Deci, ce trebuie sa stim noi este ca el este un element iritant cunoscut, ca reprezinta o cauza clara a alergiilor si a dermatitei de contact si ca inhiba regenerarea celulara.
TOLUEN
Se regaseste in: oje si lacuri de unghii, produse tratament pentru unghii
Este iritant pentru ochi, piele si plamani. Exista studii care fac legatura intre expunerea la toluen si afectiuni ale sistemului nervos, rinichi, ficat, probleme de dezvolare la copii, precum si afectiuni aparute intra uterin ale creierului sau ale altor organe .
TALC
Se regaseste in: deodorante, antiperspirante, cosmetice (farduri de pleoape, blush-uri, anticearcan, fonduri de ten, pudre bronzante, lotiuni de protectie solara si alte produse cu SPF, cosmetice pentru copii (!!!)).
Cel mai important aspect pentru care trebuie sa fim precauti cu talcul, este ca el poate fi contaminat cu azbest, care este un element cu carcinogen cunoscut si recunoscut.
Dar exista suspiciuni ca talcul in sine are efect cancerigen. Inhalarea pudrei de talc este nociva, iar aplicarea topica poate creste si ea riscul de cancer.
CONCLUZIA MEA:
Nu sustine nimeni ca dupa folosirea produselor care au in lista de ingrediente substantele controversate enumerate mai sus se va declansa o afectiune intr-un anume interval de timp. Deci, tonul articolului nu este unul cataclismic!
Cu totii avem o rezistenta diferita, folosim cu precadere unele produse, avem o dieta care permite eliminarea unor substante mai usor din organism, avem un factor genetic mai robust sau din contra, traim intr-un mediu mai mult sau mai putin poluat etc.
DAR, E BINE SA FIM INFORMATI. Pentru ca, atunci cand organismul va da semnale (iritatii, prurit, tulburari diverse) de intoleranta, sa nu adancim problema adaugand o alta cohorta de chimicale pentru a innabusi revolta lui (vezi cortizon sau altele asemenea), ci sa avem intelepciunea sa eliminam din posibilii factori generatori sau agravanti si sa observam reactiile.
De multe ori (iar asta o spun in cunostinta de cauza) problemele cu epiderma s-au inrautatit dupa folosirea unor creme-tratament care erau menite sa le stampere, dar s-au potolit miraculous la intreruperea folosirii produselor de igiena si cosmetice chimizate.
Deci, cu cat sunt mai multe ingrediente pe eticheta produsului cosmetic care pot fi intelese de o mamaica de la tara care impleteste ciorapi pe o bancuta, cu atat mai putin nociv e produsul. Daca ele par dialect coreean si mamaica e uluita, mai bine, data viitoare il lasati pe raft.
Si, nu uitati, efectele sunt cumulative!
Dar, ca sa inchei optimist, niciodata nu e prea tarziu pentru a carmi in directia buna, iar organismul nostru e atat de minunat, incat orice decizie inteleapta va avea roade vizibile in rastimp foarte scurt!
PS daca va intrebati de ce nu apare explicit impactul asupra greutatii in lista de mai sus, raspunsul este: atunci cand intervine o disfunctie hormonala, atunci cand ficatul sau rinichii sunt afectati, greutatea o ia razna (parol :-)). Nu e o conexiune de neglijat!
sursa foto: healthyskinportal.com, basenotes.net
Cum pot sa comand?
Daca te referi la produsele de la Cununa Sanzienei, trimite te rog mesaj pe pagina noastra de Facebook si iti vom raspunde in scurt timp.