Acum zece ani, fara ezitare, raspunsul meu ar fi fost: o crema care miroase bine si nu are ambalaj urat. Daca ea are si un pret mai marisor, inseamna ca e buna.
Dar, de atunci incoace am mai citit si testat una alta. Astazi nu as mai da acelasi raspuns.
Sa va spun ce am incercat: crema cu dioxid de titan, crema cu nanoparticule, crema cu oxid de zinc, crema fara nanoparticule, ulei de zmeura, unt de shea, unt de cacao, unt de cocos, ulei de susan, ulei de masline, ulei macerat de urucum…Exista una care sa fie si sanatoasa si eficienta? Care sa nu lase urme albe pe piele si sa nu miroasa a caine ud? Care sa nu pateze pentru totdeauna tot ce ii iese in cale?
Dupa parerea mea NU exista o singura solutie de protectie solara, din cele enumerate mai sus, care sa implineasca simultan toate dezideratele enuntate.
Dar o sa incerc sa detaliez cateva aspecte, sperand ca o sa va fac alegerea mai usoara.
Este bine sa luati in considerare faptul ca din substantele aplicate pe piele un adult absoarbe circa 40% , iar un copil 60%. De aceea, cu cat mai putine chimicale, cu atat mai bine. De evitat parabenii (deja stiti probabil ca reprezinta echivalentul E-urilor din alimentative pentru segmentul cosmetic). Corpul nu ii poate metaboliza si elimina, drept care ii “ostracizeaza”, depunandu-i in anumite tesuturi.
Exista filtre UV chimice, minerale si vegetale. Dintre filtrele chimice, cel mai des intalnit (90% dintre produse) este Octyl methoxycinnamate (OMC). Studii realizate in Norvegia au aratat ca OMC ul este toxic pentru organism (distruge celulele), iar efectul atunci cand este aplicat pe piele si pielea este expusa radiatiilor este de doua ori mai mare. Deci, acest ingredient ar fi de evitat.
La capitolul filtre UV minerale avem oxid de zinc si dioxid de titan. Dintre cele doua, dioxidul de titan este mai controversat. In plus, pentru ca dupa aplicare ramane pe piele un strat albicios, neplacut vederii, au aparut nanoparticulele. Ce sunt nanoparticulele? Dupa cum le spune numele sunt particule mai mici de 100.000 de ori decat starea lor naturala. Astfel, desi o crema are filtru mineral, el nu mai e perceput cu ochiul liber si nu mai e inestetic.
Adica beneficiem de filtrul mineral, scapam de chimicale si aratam luciosi si fericiti! Dar, sunt nanoparticulele inofensive pentru sanatate? Daca intrebati un furnizor de produse cu nanoparticule, o sa va spuna ca nu este nici o problema (eu am intrebat pe unii din UK). Dar, daca cercetati in alte surse, o sa vedeti ca treaba nu sta chiar asa. Fiind extrem de mici, nanoparticulele vor penetra in straturile profunde ale dermei. Asta spun studii, care in vitro au observat ca nanoparticulele ajung pana la nucleul celulelor.
Deci, eu as alege oxidul de zinc, si as spune un NU hotarat nanoparticulelor.
Filtru UV vegetal se gaseste in ulei de susan, ulei de zmeura, unt de shea. Le-am testat pe toate, in forma pura. Sunt greu de aplicat, rancezesc usor, iar la capitolul miros nu vor obtine punctajul maxim. In plus, trebuie aplicate la fiecare 30 de minute, ca toate cremele, de altfel, pentru a fi eficiente. Nu cred ca e nevoie sa va descriu “pane” ul rezultat dupa ce “uleiesti” un copil, care apoi se tavaleste prin nisip. “Pane” ul se cimenteaza si o sa racai cu toate scoicile de pe plaja pana sa ajungi la pielea curata iarasi. In plus, uleiul de zmeura pateaza numai daca te gandesti la el.
Dar, este bine de retinut ca aceste uleiuri protejeaza intr-o anumita masura. Le puteti introduce in compozitia unei creme home made, in caz ca va hazardati intr-o asemenea aventura sau daca nu, crema care le contine poate avea sanse sa fie si eficienta si “prietenoasa”, asa ca o puteti cumpara avand cugetul impacat.
Am mai incercat pudra de urucum (annatto). Cu pudra asta isi dadeau indienii din America si de aia s-au numit „pieile rosii”. E o samanta care rasnita se transforma intr-o pulbere rosietica. O macerezi intr-un ulei si dupa aceea te dai cu uleiul pe corp. Pateaza si nu mi s-a parut o solutie spectaculoasa din punct de vedere al eficientei.
Daca o crema e scumpa sau foarte scumpa, NU inseamna automat ca e buna sau foarte buna. Deunazi am intrat intr-o farmacie si am intrebat de niste creme mai “curatele”. “Sigur, avem cu ulei de morcov”. M-am uitat pe ingrediente. Era ulei de morcov, dar pitulat undeva la sfarsit (deci probabil sunt cateva picaturi la sticla). In schimb, parabeni si o alta droaie de chimicale. Pretul? Undeva la 100 RON. Nu va lasati pacaliti! Luati lupa si cititi cu minutiozitate ingredientele!
Vitamina A (sub forma retinol sau retynil palmitate) este introdusa in proportie de pana la 25% in produsele cu protectie UV ca antioxidant si pentru efectul anti-imbatranire. Cu toate acestea, o serie de studii au aratat ca in prezenta radiatiilor solare, retynil palmitate a generat o dezvoltare accentuata a tumorilor si leziunilor de pe piele. Deci, de evitat retinol sau retynil palmitate.
Alte cateva substante regasite in produsele de protectie UV care au potential toxic crescut si care ar trebui evitate:
- 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC)
- Benzophenone-3 (oxybenzone)
- 3-Benzylidene camphor O
- Padimate O
Probabil ca o sa pendulati intre a ignora ceea ce am scris mai sus, pentru a va simplifica viata sau a fi usor deprimati pentru ca nu gasiti raspunsul corect din toate punctele de vedere la intrebarea: ce crema de protectie solara e mai buna?
Pare complicat, dar nu este. Cat mai putine ingrediente cu nume ciudat, cat mai multe ingrediente naturale, NU nano particule, de preferat filtru cu oxid de zinc. In plus o palarie si ore decente de stat la soare!
Hai, ca s-o gasi ceva si pe placul nostru!
sursa foto: modelmodele.com
Eu am luat una „curatica”, dupa vorba ta, de la Bioderma ABCDerm Enfants si o folosesc la cu incredere dupa 12 cand/daca ies afara cu fetele, lasa pielea un pic alba, dar nu e deranjant http://www.bioderma.com/fr/nos-produits/abcderm/solaire-50
Cum este sezonul, ar fi frumos sa ne dai un pont si despre cremele/ uleiurile esentiale ce tin tantarii si alte insecte la distanta de pielea copiilor. Nu de alta, dar copilele noastre parca sunt arse cu focul de la niste ciupituri de tantaroi 🙂 Imi amintesc ca in Asia foloseau o sticluta minune cu ceva citronella si eucalipt, un miros incantator pentru mine.
Tocmai am preparat o transa pentru noi. Pregatim detalii :-))
Ai putea te rog sa imi recomanzi o crema cu protectie solara 50 pt fetita mea. Multumesc
Dana,
De recomandat pot sa iti recomand o crema care intruneste criteriile pe care le consider eu importante. Dar nu are factor de protectie 50, ci 30. Este crema de la Badger, preferabil cea cu musetel si galbenele. Oxidul de zinc este non nano, nu are filtre chimice, nu are conservanti.
Aici gasesti un link
https://www.biorganicbubu.ro/6585-crema-protectie-solara-spf-30-cu-musetel-pentru-bebelusi-87ml-badger-organic.html
Nu spun ca e singura crema care intruneste aceste conditii, dar e singura pe care am gasit-o eu. Daca mai gaseste altcineva ceva similar.. va rog, impartasiti-ne…
Sper sa fie de folos
Am luat crema Badger la recomandarea ta – nu pot decat sa iti spun: MULTUMESC. Este o crema grozava. Am cercetat pe piata si este cea mai simpla crema de protectie solara, cu filtre minerale si ingrediente sigure
Ma bucur mult 🙂 si iti multumesc ca mi-ai scris
Crema Badger am gasit-o si eu ca fiind cea mai curata, dar nu am testat-o. As fi curioasa sa stiu daca protejeaza ok atat copiii, cat si adulti cu piele sensibila si cu alunite. Multumec frumos! 🙂
Nu am incercat-o pe Badger personal, dar am facut o crema cu ingrediente similare si cu un procent putin mai ridicat de oxid de zinc. A fost perfecta pentru pielea normala, a fost nevoie de strat gros pentru pielea sensibila, dar, chiar si asa, tot s-a inrosit putin. Iar pielea cea mai sensibila si cu alunite din familia noastra a purtat bluza cu maneca lunga de la Decathlon, si s a dat cu crema doar pe fata. Asta a fost experienta noastra. Banuiesc ca si pielea cu alunite ar fi fost ok daca ar fi fost scaldata in crema pana la brau.
Buna. Nu prea ma pricep si vreau sa stiu daca e cu protectie Uva si Uvb. Multumesc frumos pt raspuns!
Nu stiu exact la ce va referiti…Ma intrebati ce substanta din cele enumerate in articol are UVA si UVB. Dar, ca sa scurtcircuitam, oxidul de zinc este filtru mineral si UVA si UVB.
Buna ziua.
Am o intrebare…
Am cumparat oxid de zinc praf dintr-o farmacie din oras si mi-a pus cateva grame intr-o punguta de hartie. De unde as putea sa-mi dau seama daca e nanoparticule sau non nanoparticule?
Draga Claudia,
In primul rand, trebuie mare atentie cand manevrezi oxidul de zinc. Evita sa il inhalezi tu sau altcineva care ar fi in preajma. Evident trebuie pus departe de indemana copiilor 🙂
In al doilea rand, raspunsul: atunci cand este amestecat cu uleiuri sau unturi si este aplicat pe piele, oxidul de zinc nanoparticule nu va lasa reziduuu albicios pe piele. Deci, daca dupa aplicare ramane o pelicula albicioasa ai in posesie un oxid de zinc cu molecula normala.
Multumesc ca vizitezi blogul meu 🙂
Multumesc ptr raspuns.
Recent, am facut o crema ptr protectie solara si am adaugat oxid de zinc. Dupa aplicarea cremei pe piele ramane un strat albicios asa cum spui si tu, dar daca masez mai mult zona sau dupa un timp nu se mai vede stratul albicios. E ok?
…Daca tot prepar o crema naturala macar sa fiu sigura ca folosesc ce trebuie☺
P.s. Multumesc ptr sfaturi. Am avut grija sa nu inhalez.
Buna ziua! Spuneti va rog o crema/ ser care contine nanoparticole de silice este periculoasa pentru piele?
Raspunsul meu nu vine ca un raspuns al unui om de stiinta, ci ca un raspun al unui om care se gandeste asa: daca pielea mea nu permite unei molecule minerale normale sa patrunda in organismul meu, inseamna ca ea nu are ce cauta acolo pentru ca nu este benefica in acea forma. Daca cineva se hotaraste sa modifice marimea moleculei, sa o faca nano, ca ea sa nu fie vizibila si sa intre prin piele in organism, eu consider ca e o problema. E ca si cum iti „pacalesti” organismul sa accepte ceva ce nu e bun pentru el.