Cam asta ar fi dilema pe care o au cei care se intalnesc cu mine si cu multe alte femei care dupa nastere au ramas cu o forma echivalenta cu 3-4-5 luni de sarcina, desi „continutul” a fost eliberat cu luni sau poate ani in urma. Ei bine, se pare ca exista o explicatie stiitifica si ea se numeste: diastasis recti.
Daca va regasiti in descrierea de mai sus, puteti citi articolul ca sa intelegeti ca nu sunteti „defecte” si nu aveti nici o vinovatie… In plus, va mai dau cateva informatii ca sa incercati sa remediati situatia.
Iar daca, sunteti un caz fericit si nu va regasiti in descrierea mea, puteti citi articolul ca sa se limpezeasca lucrurile si sa scutiti niste femei cumsecade de indiscretii generatoare de complexe, in cazul in care va bate vreodata gandul.
Doamna simpatica din imagine se numeste Zara Philips, e nepoata reginei Angliei si …NU este gravida. La data fotografiei copilul ei se nascuse de 1 an si jumatate. Toata lumea „buna” a ziaristicii a speculat aspectul si a dedus ca Zara ar fi din nou insarcinata. Asa ca, in cateva zile de la apartia in public in smpatica rochie citron, biata Zara a comunicat o dezmintire. Nu, nu era insarcinata.
Iar aici… sunt sigura ca stiti cine este. Este Kate Middleton. La cate zile dupa ce a nascut?… Da, puteti sa va hazardati cu raspunsul si nu veti gresi. La 6 zile dupa ce a nascut al doilea copil.
Deci? Ce se intampla aici? Sportiva Zara baga chiftele pe ascuns, iar Kate nu bea decat apa cu lamaie? Sau e altceva la mijloc?
Este intr-adevar ceva la mijloc. Si la propriu si la figurat. Exista aceasta „condition” in engleza…nu as traduce-o ca boala in romana. Cum se manifesta ea: se despart muschii abdominali si nu se mai apropie, ca in imaginea de mai jos.
Cand se petrece acest lucru:
- se petrece cand esti o gravida scunda si copilul nu are unde sa se „intinda” pe inaltime (ceea ce se confirma la Zara vs Kate), si va intinde muschii pe directie orizontala
- cand esti insarcinata si copilul are dimensiuni considerabile
- cand ai sarcini multiple
- cand faci execitii dure pentru abdomen in sarcina (dupa 12 saptamani)…Nu se intampla automat, dar s-a constatat ca poate fi una dintre cauze.
Am lamurit deci, ca nu oricine femeie care arata insarcinata este o gravida autentica. Un abdomen pronuntat la o non gravida nu inseamna neaparat slanina.. ci pot fi niste muschi defectuos pozitionati, care nu mai tin interiorul fest… Sa vedem ce e de facut si ce nu e de facut.
GIMNASTICA – daca faci exercitii de tonifiere a muschilor abdominali post partum, in cazul in care ai diastasis recti, nu vei face decat sa ii mentii pe pozitia eronata, crescandu-le tonusul. In consecinta, in loc sa se aplatizeze, protuberanta va creste. Deci….NU GIMNASTICA.
DIETA – dieta poate sa dea zero rezultate. Iar daca este una gandita superficial s-ar putea chiar sa dauneze.
EFORT – in sarcina si postpartum. NU. Efortul, ridicatul greutatilor si alte treburi delicate pe care le face o femeie in ziua de astazi… nu fac decat sa agraveze separarea muschilor.
PILATES – unele exercitii de Pilates pot fi o solutie, dar nu cu efecte spectaculoase. Ce este clar: Pilatesul facut „cu cap” nu iti va inrautati starea.
YOGA – exista asane care pot readuce muschii aproape de pozitia lor normala.
MUTU – MUmmy TUmmy este un protocol cu alimentatie plus exercitii special gandite pentru diastasis recti. MUTU.. pare ca da rezultate, dar trebuie sa fii consecvent.
Tehnica Tupler pare si ea sa dea rezultate.
INOTUL… e pe lista activitatilor sportive cu efecte favorabile.
Cred ca mai exista si alte protocoale pe acest subiect. O cercetare le va aduce mai aproape de voi.
Scopul acestui articol este sa stavileasca intrebarile penibile, pe de o parte, iar pe de alta parte sa le mangaie virtual pe cele care imi sunt colege de diastasis recti. Dragelor, stiu ce simtiti. Dar se poate remedia. Nu e vina noastra. Trebuie sa ne mobilizam si sa schimbam ceea ce putem, dar sa acceptam cu seninatate ceea ce nu mai e de schimbat. Modul in care aratam spune povestea noastra.
Daca va loviti totusi de lipsa de delicatete de genul mana pusa pe abdomen in combinatie cu zambet placid si evident.. intrebarea: ‘Iar esti insarcinata”… puteti usor combate cu raspunsul „Nu. Dar tu?”.
sursa foto: dailymail.co.uk, moveforwardpt.com, twinpossible.com, birthwithoutfear.com
Draga mea, şi pe mine mă deranjează remarcile „neplăcute” referitoare la silueta omului. Şi e bine că ai făcut puţină lumină şi în ungherul ăsta. Cu replica de final sunt total de acord ! Eu aş adăuga „Nu încă! ” 🙂 Cred că era bine să zici şi în ce constau tehnicile alea care dau roade, ca să ştie femeia la ce se înhamă 😉
Draga Gratiela, multumesc pentru comentariu. Sunt cam rare…:-))) si cu cat sunt mai rare, cu atat le apreciez mai mult. Tehnicile sunt cele despre care am scris. Despre MuTu stiu ca da rezultate in 12 saptamani… din citite :-).
🙂
Buna. Eu nu am avut nici o sarcina, dar datorita supraalimentarii burtica mea arata de parca as fi in 3-4 luni de sarcina. Daca la inceput m-a deranjat intrebarea esti insarcinata, sau direct felicitarile, m-am obisnuit si imi asum, Raspund direct sunt doar grasa, Las fara replica orice persona cunoscuta sau vanzatoare de haine :)).
:-)Draga mea, am folosit si eu acest raspuns, dar au urmat insistente: esti SIGURA?! chiar arati gravida…
Multumesc mult de tot pentru articol, in sfarsit cineva m-a luminat. Nu stiu daca iti dai seama ce usurare pot simti stiind ca nu fac eu ceva gresit. Articol salvat 🙂