MILK 1 huffington post

Sunt multe informatii referitoare la folosul pe care il avem daca bem lapte si mancam produse lactate. Dar, exista tot atatea informatii  despre cat de bolnavi o sa devenim daca facem acelasi lucru.

Pe cine sa crezi? Mai jos gasiti o incercare de sintetizare a informatiilor pe care eu le consider demne de luat in seama si pe baza carora puteti sa luati o decizie cu care sa fiti impacati.

 1. Lactatele produc mucus. Da, dar doar laptele de vaca. De ce vrem sa evitam formarea mucusului? Pentru ca imbracarea intestinelor cu mucus duce la o malabsorbtie a nutrientilor si pentru ca mucusul este o gazda perfecta a parazitilor intenstinali, daca ar fi sa enumeram doar doua motive. In consecinta, puteti alege lactatele de capra si oaie, care nu sunt formatoare de mucus.

2. Valeriu Popa spunea ca laptele trebuie mancat doar crud si neamestecat cu nimic altceva. In consecinta laptele fiert amestecat cu zahar si cacao sau cafea nu reprezinta pentru nimeni un start optim dimineata. Puteti verifica informatia suspendand pentru cateva zile cutuma si inlocuind laptele cu un smoothie sau suc de fructe cu adaos de pulberi verzi. Vedeti cu va simtiti si trageti singuri concluzia privind varianta care va ofera mai multa energie si mai putina agitatie abdominala. De prisos sa adaug aici ca orice biscuit, croissant, sandwich alaturat canii de lapte nu face decat sa complice lucrurile.

milk 5 cristerdiet.atspace

3. Unul dintre motivele pentru care este recomandat laptele in alimentatie este aportul de calciu. Ceea ce nu se spune vis a vis de acest aspect este ca pentru a beneficia optim de calciu el trebuie sa fie intr-un raport de 2:1 cu fosforul. In laptele de vaca el este de 1,3:1. Deci, absorbtia lui din lapte nu va fi cea optima. O sursa de calciu cu un raport excelnt Ca:P sunt frunzele verzi si algele. Un smoothie cu adaos de verde o data sau de doua ori pe zi va va asigura calciul necesar.

4. Dupa ce copilul este intarcat el nu mai detine enzimele pentru a digera laptele, caci fundamental laptele este un produs destinat puilor si bebelusilor. In consecinta, laptele este indubitabil un aliment dificil de digerat de catre adulti.

milk 4 danamonroerd

5. Studiul China stigmatizeaza laptele. Cine citeste Studiul China vede in lapte cauza multor maladii si in renuntarea la lapte cheia spre o sanatate nesubrezita. Cele scrise mai sus ar putea conduce spre concluzia ca laptele, in special de vaca, nu are un impact pozitiv asupra sanatatii noastre. Totusi, trebuie luat in calcul ca unele populatii au avut o expunere la lapte si la derivatele acestuia vreme de mii de ani. In consecinta nu poti compara un neam de pastori cu unul de mancatori de orez. Este evident ca cei care nu au avut timp de generatii pentru a se adapta la consumul lactatelor vor fi devastati din puct de vedere al sanatatii atunci cand vor schimba dieta spre una care contine lapte.

6. In aceasta lumina, e bine sa studiem ce anume mancau stramosii nostri. Mancau ei lapte? De care si in ce forma? Mancau lapte de oaie cu predilectie, caci erau pastori. Nu mancau lapte UHT sau pasteurizat si nici partial sau total degresat, care pare-se ca sunt variante mult mai greu de digerat chiar si decat laptele crud. Laptele crud era baut imediat dupa muls.

Branza pe care o mancau stramosii nostri era facuta cu cheag natural, iar cantitatea de branza ingerata era rezonabila, deoarece cheagul natural nu creste in copaci la discretie, ci este obtinut din stomacul viteilor/mieilor/iezilor inainte de a paste iarba. Laptele la tara se transforma in lapte acru, lapte covasit, smatana, unt, branza dulce, branza inchegata cu cheag autentic. Laptele acru si cel covasit sufera o prefermentare inainte de a fi ingerat, in consecinta e mai usor de mistuit si asimilat de catre organismul nostru. Asemenea si branzeturile fermentate.

Astazi laptele e prefacut si diluat, mai apoi e preschimbat cu cheaguri artificiale in branza. Toate procesele acestea sunt fundamental diferite de ceea ce se intampla odinioara. Noi nu suntem nici creati si nici adaptati sa digeram surogate de lapte sau branzeturi. In consecinta, eu consider ca forma de supermarket a branzeturilor e mai mult nociva, decat benefica.

MILK 2 thehealthdork. wordpress

7. Optiunea mai sanatoasa a lactatelor sunt lactatele fermentate. Daca aveti o sursa de lapte autentic puteti obtine artizanal iaurt, lapte acru, kefir, branza din iaurt (care este delicioasa), branza de vaci cu putin efort si timp investit. Dar, pe langa faptul ca sunt o varianta prietenoasa de hrana, fiind fermentate si continand colonii de bacterii bune pentru sanatatea organismului, ele sunt extraordinar de savuroase.

milk  naturalnewas

8. Laptele obtinut industrial este doldora de antibiotice, hormoni, precum si de chimicale provenite din hrana pesticizata si erbicidata cu care sunt crescute animalele. Deci, lasand la o parte orice alt argument, e bine sa optati pentru surse de lapte si produse lactate obtinute cat mai aproape de maniera traditionala si ecologica.

8. Nu in ultimul rand trebuie analizat cu rigurozitate impactul pe care il au lactatele asupra noastra ca persoana unica si diferita de ceilalti.

In ciuda celor dezbatute mai sus, pot exista persoane care sa nu simta nici un soi de discomfort atunci cand mananca lapte sau derivate. Din contra, ei simt ca fara lactate nu pot trai. Nu pot sa spun decat ca ii invidiez ca pot savura toate branzeturile pe care le are gastronomia de oferit si toate inghetatele onctuoase cu aromele lor ispititoare.

Totusi, o perioada de eliminare completa a lactatelor este benefica. Mai ales cei care sufera de balonari, de surplus de kilograme, de articulati inflamate si dureroase isi datoreaza aceasta „vacanta”. Daca starea de sanatate se imbunatateste vizibil dupa o perioada de restrictionare a laptelui, atunci e bine sa meditati si sa alegeti formula care se dovedeste a fi benefica pentru voi.

milk 3 livestrong

10. Exista si lapte vegetal. In afara cazului in care este proaspat obtinut de noi din canepa, susan sau migdale , eu personal consider ca este un produs care nu merita atentia noastra.

Va doresc alegeri intelepte si cu rod bun!

sursa foto: huffingtonpost.com, thehealthdork.wordpress.com, livestrong.com, danamonroerd.com, cristerdiet.atspace.co.uk, naturalnewstracker.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *