socata

Gustul de socata imi aduce aminte de serbarile scolare de sfarsit de an. Asta se intampla pe vremea cand meniul serbarilor era compus din prajituri de casa si socata. Mama, saraca, facea un decalitru de socata cu acest prilej, pe langa alte prajituri. Habar nu am cum il cara pana la scoala, dar ce tin minte este ca noi ne bucuram grozav de bautura asta cu  gust de polen si de soare. Ce imi placea la socata maica-mii este ca nu era foarte acidulata. Am mai dat eu cu papilele prin niste socate acidulate ca te intrebi daca sunt in mintile lor si daca in urmatoarea ora nu o sa te inalti ca un balon plin de gaze de la pamant.

Concluzia este ca mie NU imi plac socatele acidulate. Nici copiilor mei. Asa ca, iata reteta de socata neacidulata, limonadoasa si buna.

Ingrediente:

  • 4 maini pline cu soc alb, curat. E important sa fie foarte proaspat. 
  • 4 l apa plata
  • 300 – 400 g miere
  • 1,5 – 2 lamai, preferabil organice

Intr-un borcan de sticla se aseaza socul, se taie lamaile felii subtiri si se toarna desupra mierea. Daca aveti lamai organice, nu le decojiti. Puteti chiar sa dati coaja de la una din ele pe razatoare si asa sa o adaugati in borcan. Daca lamaia e organica o spalati putin cu apa si otet. Daca lamaile sunt crescute conventional este mai bine sa le curatati de coaja inainte de a le pune in socata si sa aruncati coaja. La sfarsit aduagati apa si amestecati usor. Acoperiti cu un tifon si lasati 24-36 h.

Strecurati si pastrati apoi la frigider.

Eu am folosit socata ca ingredient in smoothie-uri, in limonade cu personalitate puternica si ca lichid pentru inmuierea cerealelor.

In plus, am incercat sa beau doar socata pentru o zi! Daca vreti sa stiti concluziile, cititi AICI-articol viitor!

PS am incercat si varianta soc si lamai, iar mierea la sfarsit, dupa cele 24 h. Nu e ce trebuie! La fel am incercat sa pun apa prima data si in ea sa adaug ingredientele. Socul ramane deasupra si oxideaza. Nu e nici asta de incercat!

Spor la treaba!

1 comment on “Socata neacidulata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *