De 1 Decembrie m-am ars. M-am ars cu un ceai foarte fierbinte pe care, in loc de cana, l-am turnat pe mana mea, timp de cateva secunde. Dar, desi au urmat niste dureri si usturimi cumplite, ele s-au potolit in mare masura dupa 20 minute. Nu am facut nici o basica (ceea ce e rarissim in cazul meu)…. si in plus, pielea s-a regenerat uimitor.
Cum? Doar 4 ingrediente, pe care de cele mai multe ori le avem in casa si cateva sfaturi puse cap la cap.
Pe scurt:
– imediat dupa ce m-am ars, am bagat mana, cu toata portiunea care se oparise, intr-o punga cu FAINA. A durat in jur de 20 de minute pana ce s-a mai potolit usturimea. M-am bocit, dar am tinut mana la „culcus”. Acest „stat la faina” m-a scapat de basici.
– dupa ce usturimea s-a mai potolit, am facut un amestec de 3 ALBUSURI BATUTE cu 1 lingura de ULEI DE MASLINE. Mi-am pus usor un strat de albus. In cateva minute era uscat. Am reaplicat. Operatiunea se face abia atingand, pentru ca orice strat de albus „cantareste” cam cat 5 kg pe o piele ca vai de ea….Am pus albus si iar albus pana cand am scapat de senzatia de „stransoare”. Am inmuiat apoi o fasa de tifon in albus si am lasat-o pe arsura. Cand s-a uscat am umezit-o, pentru a o putea desprinde. Em am aplicat/tinut albus pana cand pielea nu mai „tinea” si devenise mai elastica, astfel incat sa nu mai resimt un discomfort la miscari.
– aici a intrat in scena al 4 lea ingredient…UNTUL DE SHEA. Mi-am uns mainile cu unt de shea de cateva ori pe zi in primele zile, iar apoi doar seara, inainte de culcare.
Din prima zi usturimile au disparut si nu am avut nici o basica.
Incepand cu a doua zi am putut sa tin mana atat in apa calda, cat si in apa rece. In plus am putut sa misc mana in orice pozitie, fara a resimti nici un fel de discomfort.
Prima poza este facuta dupa in a 4 a zi dupa arsura. Dupa o luna, mana mea arata ca in poza alaturata. In prima zi nu am simtit ca sunt pregatita pentru o sedinta foto, asa ca nu avem nici o marturie :-)), dar va pot spune ca pielea avea o culoare mult mai purpurie si nu parea deshidratata.
Despre alte faceri de bine ale untului de shea as vrea sa scriu un articol separat. Ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, este fanasticul efect de regenerare pe care l-a avut. Am arsuri care au fost mult mai banale si pe o suprafata de cativa milimetri. De aceea, nici nu au avut parte de „tratamentul” din povestirea de mai sus. Dar, chiar daca sunt mai vechi, culoarea lor nu este atat de „palida” ca cea care a fost regalata cu shea in fiece zi.
Deci, untul de shea nu e exceptional numai pentru vindecarea arsurilor, ci si ca un ajutor de nadejde pentru regenerarea cotidiana pe care trupusorul nostru se straduieste sa o realizeze zi de zi. E bun pentru ten, ca atare, pentru corp, pentru scalpul deshidratat, pentru tratamentul eczemelor, pentru pielea bebelusilor, pentru burticile greu incercate ale mamicilor….
PS Atentie ce unt de shea cumparati! Tintiti unul nerafinat, fara a fi fost dezodorizat. Are un miros discret, care nu poate fi considerat deranjant. Daca gasiti unul organic, cu atat mai bine. Unt unt shea ieftin, ma indoiesc sa aiba o calitate onorabila. De aceea exista unturi exorbitant de scumpe, care nu se deosebesc cu nimic de un unt de shea de calitate, dar la un pret corect.
Untul de shea trebuie sa fie solid, ca un bloc, dar de o consistenta grasa, untoasa. Atunci cand e taiat, sectiunea nu ramane ca la untul de cacao, ci e asmenea aceleia a untului moale care e taiat.
Untul de shea nu este atat de rigid ca untul de cacao. Culoarea e frumoasa, ivorie. Se inmoaie relativ usor in contact cu caldura pielii. Se topeste usor pe bain-Marie. Poate fi adus la o consistenta mai usor aplicabila daca e amestecat la blender cu putin ulei de migdale/masline/cocos.