alaptare

Astazi a inceput a 22 a Saptamana internationala a alaptarii.  Prima s-a tinut in 1992.

Pentru ca in Romania, conform informatiilor prezentate in media, in prima luna alapteaza natural doar 30 % dintre mame, proportia scazand in urmatoarele luni la 12%, astern si eu cateva ganduri pe aceasta tema.

Pentru mine, debutul alaptatului a fost traumatizant, dar s-a transformat intr-una din cele mai importante si fericite exeperiente pe care le-am trait. Poate mai sunt mame descumpanite, obosite, in depresie post partum, cum am fost si eu… mame, care au senzatia ca nu pot alapta, dar care, cu putin ajutor vor reusi. Si atunci, vor sti ca lupta pe care au dus-o, a meritat si, privind inapoi, vor avea certitudinea ca au facut un lucru de isprava.

Cezariana, nepregatita. Nici psihic, nici fizic. Eram in a 42 a saptamana de sarcina, lichidul amniotic nu mai era in mintile lui, dilatare „niente”….sanse pentru nastere naturala minime. Atunci, in dimineata in care venisem totusi cu speranta unei nasteri normale, dupa ce o noapte intreaga nu dormisem si bausem ulei de ricin in speranta ca voi avea contractii si voi naste natural, am nascut prin cezariana.

Am avut privilegiul de a avea bebelusa cu mine din prima jumatate de ora de dupa nastere. A fost pusa la san imediat ce au adus-o, iar noaptea a dormit pe pieptul meu. Probabil ca toata lumea stie ca la cezariene, laptele „vine” dupa 2-3 zile. Asta nu inseamna ca nu ai lapte. AI COLOSTRU. El apare din a saisprezecea saptamana de sarcina. Deci, chiar daca ai nascut prin „nenaturala” cezariana iti poti alapta copilul din primul moment.

Colostrul este cel de care are nevoie bebelusul in primele zile. Are nevoie de putin, pentru ca oricum e o substanta incarcata de lucruri folositoare, iar el este intr-o stare de relativa  moleseala. Colostrul e doldora de anticorpi, atat de utili in tranzitia la noul mediu de viata. Tot el face ca bebelusul sa elimine meconiul.

De cat colostru e nevoie in primele zile? Aproximativ de 5 linguri mici la fiecare masa. Iar masa nu e la 2 ore sau la 3. Poate fi la 1 ora jumatate sau la 4 ore, daca asta e ritmul lui. A il alapta la ore fixe in functie de programul spitalului, dupa parerea mea e tacaneala curata.

Deci, nu aveti a va teme ca nu aveti colostru suficient. Aveti!

Nu aveti a va teme ca bebelusul trebuie sa manance 80 de ml in primele zile la fiecare masa. El are un stomac mititel, cam cat prima falanga de la degetul nostru mare de la mana.

Eu am avut aceasta obsesie ca bebelusa mea nu avea suficient lapte de la mine, asa ca m-am milogit de o asistenta sa ii aduca lapte praf. Politica spitalului era de a NU da lapte praf nou nascutilor, cu atat mai putin intr-un biberon, ca sa se leneveasca. Asa ca fiica-mea a primit lapte praf cu lingurita. Eram extrem de fericita, ca a intrat in randul lumii si a mancat si ea in 3 a zi 80 de ml de lapte. Dar, fericirea nu a durat mult, pentru ca l-a vomat urgent. Stia ea ce stia.

De aici, verificarea informatiei ca nu trebuie sa intervii in evolutia naturala. E nevoie de colostru, doar de colostru, la cerere. E cel mai bun si e suficient, chiar daca ti se pare putin. Nu este nevoie de mai mult.

La al doilea copil nu mai aveam acest complex de inferioritate, cum ca bebelusul meu nu mananca tot atat cat un vitel, insa am avut alta experienta. Pentru ca a fost o zi cu 11 cezariene, bebelusii nu au stat la terapie intensiva cu mamele. Mie mi l-au adus dupa cateva ore de la nastere, cu urme vizibile la gura de lapte praf. Evident ca atunci cand l-au adus dormea bustean si nu avut chef de nici un supt. Probabil ca se trezea cand era dus din nou in camera bebelusilor si primea lapte praf. Asa am tinut-o vreo 12 ore. M-am mutat intr-un salon, impreuna cu el, unde asistenta de serviciu mi-a zis ca ii „insurubeaza” lapte praf, ca ea nu il vede sa suga, ca se deshidrateaza etc. A trebuit sa ma cert cu ea, sa ma ameninte ca imi face reclamatie si alte „gingasii” de acest fel, ca sa il trec exclusiv pe colostru dupa ce mi-l indopasera ele cu lapte praf in primele ore. Dar, am reusit.

Important este sa stiti care e adevarul si ce e bine pentru bebelus si sa va tineti de el. Lauzele sunt sensibile. Un pic de ton ridicat le face sa isi piarda cumpatul. Dar, daca aveti lectia bine invatata o sa razbiti. Cred ca fiecare dintre noi, in interior, stie care e drumul cel bun.

sursa foto: blogs.babycenter.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *